Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK


Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

ΔΕΗ: Ξεκίνησε να κόβει το ρεύμα, θηλιά οι απλήρωτοι λογαριασμοί


                                                                                               
      Πηγή : Αυτόνομη Παρέμβαση
Σημαντική αύξηση στις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από πελάτες μέσης τάσης της ΔΕΗ, παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και κυρίως στους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο πρόεδρος της εταιρείας Α. Ζερβός. Έτσι οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις πελατών χαμηλής τάσης, δηλαδή οι απαιτήσεις που αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, από 441 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο, αυξήθηκαν στα 507 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και στα 641 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο. Το Μάρτιο η κατάσταση ξέφυγε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να εκτινάσσονται στα 763 εκατ. ευρώ και να μετατρέπονται σε "θηλιά" για την εταιρεία. Έτσι τον Απρίλιο υπήρξε κινητοποίηση και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έπεσαν στα 629 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι η ΔΕΗ μετά από ένα δίμηνο, όπου ουσιαστικά της είχε απαγορευτεί να κάνει διακοπές ρεύματος ξεκίνησε εκ νέου να κόβει το ρεύμα σε πελάτες που δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους. Τα στοιχεία για τις αποκοπές είναι αποκαλυπτικά: τον Ιανουάριο έγιναν 6.978 αποκοπές και το Φεβρουάριο 8.152, όταν ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αποκοπών το 2011 ήταν 25 χιλιάδες. Το Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 25.256 αποκοπές και τον Απρίλιο 19.523.

Δηλαδή με απλά λόγια το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά απαγορευτεί στη ΔΕΗ να κάνει αποκοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το λογαριασμό τους, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρείται έκρηξη στους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ μόλις υπήρξε κινητοποίηση το Μάρτιο και οι υπηρεσίες ξεκίνησαν να κόβουν το ρεύμα, αυτομάτως μειώθηκαν και τα φέσια. Το γεγονός επισήμανε και ο κ. Ζερβός λέγοντας ότι η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ρυθμό των αποκοπών οι οποίες μειώθηκαν δραματικά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο λόγω των νομοθετικών μέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ.
Ο κ. Ζερβός πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέλλον σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να διασφαλιστεί πως η τάση αυτή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα καθώς η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών σχετίζεται άμεσα με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες.
Έτσι η εταιρεία, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, προχώρησε σε σημαντική αύξηση κατά 54 εκατ. ευρώ των προβλέψεών της για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες. Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το ρυθμό εκτέλεσης αποκοπών προκειμένου να επιταχύνει την είσπραξη απαιτήσεων.
Χρέος – δανεισμός
Σημειώνεται ότι το συνολικό καθαρό χρέος διαμορφώνεται στα 4,850 δισ. αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι, ενώ στο πρώτο τρίμηνο αποπληρώθηκαν 218 εκατ. με το τμήμα του μακροπρόθεσμου δανεισμού που είναι πληρωτέο μέσα στο 2012 να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: