Θέματα άσκησης της εξουσίας της Τ.Α Ας επιχειρήσουμε μια άλλου τύπου προσέγγιση των εκλογών που θα γίνουν στις 14 Νοέμβρη του 2010 για την ανάδειξη των νέων Δημάρχων. Ο προβληματισμός, θεμιτός ή και συχνά υπερβολικός, πρέπει να εμπλουτισθεί με κριτική σκέψη, ώριμη αναζήτηση και κατά την άποψη μου να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς φωτίζοντας αρκετές γκρίζες ζώνες. Ενδεικτικά οφείλουμε να ξαναβάλουμε στο τραπέζι θέματα όπως η εξάρτηση από τα ΜΜΕ, η σχέση Δήμου και πολίτη, η νομιμοφανής διαφθορά, ο τρόπος διαχείρισης της δημοκρατίας που προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας, η σχέση παιδείας-Δήμου, η συμμετοχή ως ανασχετική δύναμη της δημιουργίας ανεξέλεγκτων εξουσιών. Αυτός είναι ή θα έπρεπε ο πυρήνας πραγμάτωσης ενός αμμεσοδημοκρατικού θεσμού όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Το έλλειμμα και η κατάχρηση των προαναφερθέντων, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ώθησαν στην εδραίωση της άποψης ότι ο Δήμος, αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις είναι μια μικρογραφία της κεντρικής εξουσίας και των κομμάτων. Και τα πρόσωπα που ασχολούνται με την Τ.Α, να ενοχοποιούνται, άδικα τις περισσότερες φορές, με υστερόβουλες προσωπικές επιδιώξεις, Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανατραπεί αυτή η άποψη που βαρύνει το κλίμα των τοπικών κοινωνιών. Που όμως πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια ώστε να ανατραπούν αυτές οι αντιλήψεις; Που αλλού εκτός από την ελεύθερη διατύπωση απόψεων και σκέψεων και στο διάλογο που οφείλουν να έχουν οι δημοτικές παρατάξεις με μεγάλα τμήματα δημοτών και μεταξύ τους. Αυτός είναι ο τρόπος, για την απόδραση από την εξουσία των μετρίων και των κυκλωμάτων. Άλλος τρόπος είναι η έναρξη μιας προσπάθειας για την ανάδειξη του κρυμμένου δυναμικού, ίσως από επιλογή του, των τοπικών κοινωνιών. Η υπευθυνότητα, η ωριμότητα, η καθαρότητα των προτεινόμενων πολιτικών και λύσεων, επίσης, μπορούν να βοηθήσουν. Το σίγουρο είναι ότι η επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων δεν θα έρθει από μόνη της. Τα πάσης φύσεως τοπικο-αυτοδιοικητικά κατεστημένα εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών. Ούτε μπορεί να βρεθούν λύσεις, με τα συγκεκριμένα συστήματα εξουσίας που περίπου προέρχονται από την παράδοση των ΄΄βλαχοδημάρχων΄΄, ελέω πελατειακών σχέσεων, χωρίς τριβή και συγχρωτισμό με την καθημερινότητα, την εργασία-ανεργία, την έμπρακτη ενασχόληση με τα δρώμενα-προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Το γνωστό δημαρχοκεντρικό σύστημα με μια κλειστή ομάδα γύρω από ένα πρόσωπο και τη νομιμοποίηση, σχεδόν μονοπαραταξιακά, της Δημαρχιακής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι θέματα που απαιτούν ανατροπές.
Εάν τώρα, δεν διορθωθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος, ίσως να μην γίνει ποτέ. Βαθειά δημοκρατική μεταρρύθμιση ή φενακισμοί περί της χαμένης Ατλαντίδός; Καλλικράτης ή καλλιλογίες για το δέον; …..
Η αυτοοργάνωση, τα μικρά κινήματα, είναι αυτά που δυναμώνουν το αίτημα για δημοκρατία, μας βγάζουν από το στενό προσωπικό μας χώρο και μας ανοίγουν στον κόσμο και την κοινωνία. Όσο σημαντικά ήταν τα γεγονότα το Δεκέμβρη του 2008,αλλά τόσο είναι και οι κινήσεις των κατοίκων μιας γειτονιάς, για να προστατέψουν έναν μικρό ή μεγάλο ελεύθερο χώρο, όπως το παρκάκι στην οδό Κύπρου ή απελευθέρωση του δασικού χώρου από το ΚΥΤ της ΔΕΗ στο Σχιστό Κρυδαλλού.Από τα απλά πάμε στα μεγάλα……Ανοίγουμε δρόμους γιά ν΄ αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην κοινωνία και στις πόλεις με στόχο την απελευθέρωσή μας από τις κάθε λογιών εξουσίες και τα κατεστημένα.
Κ. Χ.
Κάλεσμα στην γενική απεργία Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2024
-
Ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τους καταστροφικούς για την κοινωνία
σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους, την πολεμική εμπλοκή και προετοιμασία,
τη φ...
Πριν από 3 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου