Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο φεμινισμός δεν είναι πολυτέλεια!


  Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η εκδήλωση «Γυναικεία δικαιώματα και φεμινισμός σήμερα» μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας.
 Ομιλήτριες ήταν η φοιτήτρια Μαρίνα Καλλέργη, η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Καίτη Κοιλάκου, η Άννα Μιχοπούλου ιστορικός, μέλος του Γυναικείου Αρχείου «Δελφύς» και η Χρυσάνθη Χειμώνα, βιολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια.
 Οι θεματικές της εκδήλωσης που συντόνισε η Σταυρούλα Συράκου, κινήθηκαν πάνω στους άξονες «Στάση των νέων και χειραφετημένων γυναικών απέναντι στον φεμινισμό», «νέες μορφές οικογένειας και συμβίωσης» και «φεμινισμός και διεκδικήσεις για την ισότητα εν μέσω οικονομικής κρίσης: Αναγκαιότητα ή είδος πολυτελείας;». Η συζήτηση υπήρξε ζωντανή, διαδραστική και ανοιχτή στο κοινό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα μέλη του κινήματος να καταθέσουν απόψεις και προβληματισμούς, σε μία εποχή που ο φεμινισμός βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.
 Γυναίκες κάθε ηλικίας, ένωσαν δυνάμεις και φωνές, συμμετέχοντας σ' έναν διάλογο που κράτησε πάνω από τρεις ώρες.
 Το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, που ακόμα και μετά το τέλος της εκδήλωσης, πλήθος κόσμου παρέμεινε στην αίθουσα και κατέθεσε τις ανησυχίες του όχι μόνο για την τύχη του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας που συνθλίβεται κάτω από το βάρος της μνημονιακής πολιτικής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μια γυναίκα - θύμα κυκλώματος trafficking από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η οποία βρήκε την ψυχική δύναμη να αντιπαρατεθεί στα μέλη του κυκλώματος και να καταφέρει τελικά να τα οδηγήσει στο δικαστήριο και στην καταδίκη τους. Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία, ανέδειξε τα προβλήματα και τους κινδύνους που παραμονεύουν μια νέα αλλοδαπή γυναίκα, όταν αναζητά ένα καλύτερο μέλλον. Η εκδήλωση άνοιξε με προβολές φωτογραφιών και αφισών για την επέτειο της 8ης Μάρτη από το γυναικείο αρχείο «Δελφύς».
 Στη συνέχεια και παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν, όλες συμφώνησαν ότι οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, ξεκινάνε ήδη από την παιδική ηλικία, μέσω της οικογένειας και του σχολείου. Μπορεί σήμερα να μην είναι τόσο έντονες όσο παλαιότερα, αλλά η ανάγκη να έρθει μία νέα γυναίκα κοντά στο φεμινιστικό κίνημα και να παλέψει για τα δικαιώματα και τα κεκτημένα της, είναι σημαντική όσο ποτέ, ειδικά στην εποχή που ο σεξισμός των μίντια και του lifestyle παραμονεύει παντού. Αυτή η νέα εποχή έχει αναδείξει και νέες μορφές οικογένειας και συμβίωσης, καθώς οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι όχι μόνο διαδεδομένες αλλά και αποδεκτές από την κοινωνία, με τη γυναίκα να έχει διπλό ρόλο. Εργαζόμενη και μητέρα, μία γυναίκα του διπλού οκταώρου, όπως πολύ εύστοχα είπαν και οι ομιλήτριες.
  Η ανάγκη για την ύπαρξη ενός ισχυρού φεμινιστικού κινήματος, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, όπως ισχυρίζονται μερικές φωνές, καθώς ενώνει τις γυναίκες αλλά και διεκδικεί τα καίρια δικαιώματά τους, τα οποία θίγονται όλο και περισσότερο. Βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν, επιδόματα τοκετού «ψαλιδίζονται», την ίδια στιγμή που το κραχ ανεργίας πλήττει όλο και μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού. Η σημερινή ημέρα της γυναίκας ίσως αποτελέσει και το έναυσμα για την αρχή ενός δυναμικού αγώνα, που θα λύσει τα χρόνια προβλήματα και εμπόδια που θέτει η κοινωνία στον δρόμο του “ασθενούς” φύλου.

 http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=674359



Δεν υπάρχουν σχόλια: