Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΤΟ ΤΕΤΡΑΩΡΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-3-2012

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν στην εκτελεστική επιτροπή, συνέλευση Δημάρχων στην ΠΕΔΑ με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των Δήμων, τα οποία μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τον τελευταίο μήνα. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης του Φεβρουαρίου κατά 15% ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
H γενική διαπίστωση, με όποια προσχήματα και αν εκφράστηκε, σε ένα κατέτεινε: ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», και λίγο μετά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, η χώρα και η Αυτοδιοίκηση ζουν ένα άθλιο παρόν, χωρίς ορατές προοπτικές βελτίωσης για το μέλλον. Αντίθετα χειροτερεύει.
Έγινε πλέον σαφές ακόμα και στους δύσπιστους ότι ήδη η πολιτική των Μνημονίων που επιχειρήθηκε και επιχειρείται και μέσω του Καλλικράτη είχε ήδη εξοντώσει την Αυτοδιοίκηση. Τα χτυπήματα στην Αυτοδιοίκηση είναι αλλεπάλληλα. Αρκεί κάποιος να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο σύγκρισης των τριών τελευταίων χρόνων των προϋπολογισμών για την Τ.Α και θα διαπιστώσει ότι τα έσοδα της από το Κράτος μειώνονται στο εκπληκτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 55%. Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η τοκογλυφία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο υψηλός τόκος του Ταμείου και τα εμπόδια του ελεγκτικού καθιστούν αδύνατη τη δανειακή βοήθεια των Δήμων.
Ο σκοπός είναι πρόδηλος: η υποχώρηση της αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία, ο ακρωτηριασμός των αυτοδύναμων αποφάσεων, η έλλειψη και των ελάχιστων πόρων για άσκηση πολιτικής, η αδυναμία καταβολής ακόμα και των ανελαστικών εξόδων, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α, η πλήρης ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και δεν έχει τέλος ο κατάλογος των νεοφιλελεύθερων επιλογών που θα οριστικοποιήσουν το θάνατο της αυτοδιοίκησης, όπως και της κοινωνίας.



Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις που έλαβε η ΚΕΔΕ και από τον Πρόεδρο και από τον αντιπρόεδρο της Κυριακής ότι θα δώσουν 450 εκατομμύρια στην Τ.Α που από «λάθος», όπως ισχυρίστηκαν, δεν εγράφησαν στον προϋπολογισμό όχι μόνο αθετήθηκαν, αλλά κόβονται και άλλα χρήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «μνημονίου 2» θα περικοπούν κι άλλα 290 εκ. από τους ΚΑΠ και θα μειωθεί η ήδη κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ κατά 140 εκατ.( ήδη από 608 είχε μειωθεί στα 478 εκ. και τώρα καταλήγει στο ποσό των 338 εκ)

Τη δυσμενή αυτή πραγματικότητα δεν συμμερίζεται η εγκλωβισμένη στο πολιτικό σκηνικό του κοινωνικού αφανισμού πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και της ΠΕΔΑ, η οποία με τεχνάσματα, σοφίσματα και αποπροσανατολιστικές κινήσεις ή κινήσεις εντυπωσιασμού λειτουργεί ως ανάχωμα του συστήματος. Αυτό συνέβη και στη συνεδρίαση αυτή.

Η Θέση της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης κατʼ επανάληψη και στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Η λύση που προτείνουμε είναι η συλλογική και δυναμική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εξαθλίωση της και την μετατροπή της σε κρατική υπηρεσία με συγκεκριμένους τρόπους.

Η πρόταση μας για κινητοποιήσεις συγκεκριμενοποιείται ήδη από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στους ακόλουθους άξονες:
α. Ενημέρωση της κοινωνίας με όλους τους δυνατούς τρόπους με πρωτοβουλίες των Δήμων. (έκδοση φυλλαδίου, περιοδείες, κινητοποιήσεις ανά Δήμο κ.ο.κ)
β. Κοινή συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην Τ.Α και με το κεντρικό τους όργανο την ΠΟΕ – ΟΤΑ για τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων.
γ. Κλείσιμο των Δήμων και συγκέντρωση αιρετών και εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, τα βαριά μηχανήματα των Δήμων.
δ. Αμέσως μετά συνέλευση Δημάρχων για εκτίμηση των κινητοποιήσεων και κλιμάκωση του αγώνα.
Η πλειοψηφία της Συνέλευσης, δυστυχώς, που απαρτίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου (Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ) και από τη ΔΗΜΑΡ για μια ακόμα φορά πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα και ψήφισαν μια κολοβή πρόταση που συντίθεται στην έκδοση ενός φυλλαδίου ενημέρωσης και σε ένα τρίωρο κλείσιμο των Δήμων την Τρίτη 27 Μαρτίου και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΕΣ. Πρόταση που σύρθηκαν να κάνουν από τη συνεχιζόμενη εξαθλίωση της Τ.Α.
Από την άλλη πλευρά το Κ.Κ.Ε, μπερδεμένο μέσα στα αδιέξοδα της πολιτικής του κατηγορεί συλλήβδην και στρέφεται επί δικαίων και αδίκων… «Είναι σαφές για άλλη μια φορά ότι οι Δήμαρχοι, που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν στις προτεραιότητες τους να απαλύνουν από τα χαράτσια το λαό και να στηρίξουν τους εργαζόμενους στους Δήμους που δέχονται ανελέητη επίθεση με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με κατάργηση στα δικαιώματα Υγείας - Παιδείας για αυτούς και τις οικογένειές τους, αλλά να κερδίσουν χρόνο και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για την ουσιαστική σύμπλευση και την αποφασιστική στήριξη στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.»
Η άποψη αυτή αδικεί κατάφωρα τους Δημάρχους που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όχι μόνον αντιστέκονται στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του Μνημονίου, αλλά έχουν λάβει και πρωτοβουλίες συμπαράταξης με το δοκιμαζόμενο λαό, καθώς και μέτρα που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι γνωστές.
Εμείς θα επιμείνουμε. Ήδη η πραγματικότητα τους οδήγησε να αποδεχθούν μέρος της πρότασης μας. Όταν το αδιέξοδο θα είναι μπροστά τους τότε ενδεχομένως να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα.
Η εναρμόνιση με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία είναι ο μόνος δρόμος. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν στην πράξη και η Αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωτοστατήσει και να σταθεί αλληλέγγυα σε δράσεις και κινήσεις συνδικάτων, φορέων και πολιτών που το επιδιώκουν.



27/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: