Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ο χώρος του υφιστάμενου ΧΥΤΑ επαρκεί μόνο για δύο χρόνια,ενώ για τη δημιουργία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) χρειάζονται 4 χρόνια



Πηγή και φωτογραφία http://www.tvxs.gr/v25685


«Ελλείψεις» είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το ζήτημα του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του λεκανοπεδίου. Ελλείψεις όχι μόνο χρημάτων, αλλά και χρόνου. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, κ.Ραγκούσης, με τους εκπροσώπους του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) οι ελλείψεις αυτές έγιναν φανερές.

Κατά πρώτο λόγο, κομβικής σημασίας είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων. Ο κ.Ραγκούσης, βέβαια, διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι στόχος του υπουργείου είναι να υλοποιηθεί πλήρως ο περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων ανακύκλωσης σε Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα. Ειδικότερα στις δύο τελευταίες περιοχές, αρχικά προβλεπόταν η κατασκευή δύο ΧΥΤΑ οι οποίοι σταδιακά με την ολοκλήρωση των εργοστασίων θα μετατρέπονταν σε ΧΥΤΥ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ.Ραγκούση θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Ωστόσο, προβληματικό παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις στο εν λόγω ζήτημα, καθώς τα έργα – κόστους 400 εκατ. ευρώ – προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια εφόσον, όμως, δεν χαθεί η άτυπη παράταση που έχει δώσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ένωση και λήγει εντός του 2010.

Δεύτερο ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό είναι ο χρόνος: συγκεκριμένα, τα δύο χρόνια που «λείπουν» στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, καθώς – όπως προειδοποίησαν οι δήμαρχοι – ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Φυλής θα επαρκεί μόνο για δύο χρόνια, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός απαιτεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους ότι πρόκειται να συσταθεί νέα διυπουργική επιτροπή με αποκλειστικό στόχο την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, ενώ παράλληλα θα συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΕΣΔΚΝΑ, ειδικών επιστημόνων και της Περιφέρειας Αττικής. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι τόνισαν στον υπουργό Εσωτερικών ότι μόλις εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, οι ίδιοι θα επιμεληθούν της διαδικασίας δημοπράτησης. Υπέβαλαν, ωστόσο, το αίτημα να ψηφιστεί ως νόμος του κράτους η οποιαδήποτε έγκριση θα αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό. Βασικός στόχος, άλλωστε, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, είναι να επιτευχθεί – όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης – «η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: