Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Συμμετοχικός προυπολογισμός κατά της αδιαφάνειας και του συγκεντρωτισμού






Η σημερινή δημοτική αρχή του Κορυδαλλού, αποτέλεσμα της συνεργασίας μέρους της Ν.Δ. και μέρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια στρεβλή αντιγραφή του θεσμού απ΄το πρόγραμμα μας και αλλάζοντας λίγο τον τίτλο σε, «Συμμετοχικό Τεχνικό Πρόγραμμα», προχώρησε σε διαβουλεύσεις παρωδία με τους δημότες χωρίς βεβαίως να μπει στον κόπο να ρωτήσει και να μάθει για την ουσία του θεσμού. Δεν περιμέναμε να αξιοποιήσει τη σοβαρή επεξεργασία που έχουμε κάνει, ημερίδες κ.λ.π (βλέπε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας), αλλά η υποβάθμιση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, όπου το στημένο ακροατήριο ακούει τα ΄΄επιτεύγματα ΄΄ του Δημάρχου για να χειροκροτήσει και μετά να ασχοληθεί με τις λακούβες και τα σκουπίδια, δεν αφορούν τον Προυπολογισμό των Πολιτών ή το Συμμετοχικό Προυπολογισμό.
Συμμετοχή σημαίνει το να μετέχει κανείς στο σχεδιασμό με άλλους, να χαράζει και να εφαρμόζει, αυτό που επέλεξε χωρίς κατ’ανάγκη να συμμερίζεται την από καθ΄έδρας επιβαλλόμενη γραμμή-πρακτική που χαράζουν κάποιοι άλλοι για εκείνον. Σημαίνει να συμπράτει, να συνδιαμορφώνει, να συνερφαμόζει και να ελέγχει τη διαδικασία και τη σωστή εξέλιξη των όσων συμφωνήθηκαν και συναποφασίστηκαν.
Μέχρι τώρα στους Δήμους στα τέλη κάθε έτους, καταρτίζεται και κατατίθεται ο Προυπολογισμός του επόμενου έτους. Ψηφίζεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας με συνοπτικές διαδικασίες ερήμην των πολιτών. Αυτό που ΄΄ελέγχεται΄΄ είναι ο ισολογισμός. Πρόκειται, κάτι που όλοι γνωρίζουν, για μια πρόχειρη, γραφειοκρατική και σπάταλη διαδικασία. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει και υπάρχει πιθανότητα να καταρτίζεται διαφορετικά ο προυπολογισμός του Δήμου; Η απάντηση δόθηκε από το πρωτοπόρο Πόρτο-Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου τα τελευταία 15 χρόνια εφαρμόστηκε με επιτυχία ο Συμμετοχικός Προυπολογισμός. Από εκεί διαδόθηκε σε 300 πόλεις της Ν.Αμερικής, στις ΗΠΑ, στη Ν.Ζηλανδία, στην Αφρική και στην Ευρώπη.
Συνοπτικά: Συμμετοχικός Προυπολογισμός είναι μαι συμμετοχική διαδικασία των δημοτών στη λήψη αποφάσεων για την κατανομή του Δημοτικού χρήματος. Αφορά τις προτάσεις του προυπολογισμού λοιπόν σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, δημοτικών επιχειρήσεων κ.λ.π που διεξάγεται στη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταρτισθεί μαι πρόταση προυπολογισμού για το επόμενο έτος διαχείρισης με βάση τα αιτήματα των δημοτών. Ο ετήσιος κύκλος των συζητήσεων πραγματοποιείται στο χρόνο που τρέχει και αφορούν προτάσεις που θα ενσωματωθούν στον προυπολογισμό του επόμενου έτους, έτσι οι δημότες είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν για τη διαχείριση των χρημάτων τους, κυρίως για ότι αφορά υπηρεσίες και έργα.
Με το διάλογο οι δημότες κατανοούν τις δυσκολίες και τις δεσμεύσεις και γίνονται συμμέτοχοι. Αυτή η διαδικασία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική διαχείριση. Οι δημότες μ’αυτό το τρόπο μαθαίνουν τα προβλήματα του Δήμου τους από τα ειδικά κάθε γειτονίας, μέχρι και τα γενικά όπως το κυκλοφοριακό, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το πράσινο, τα αυθαίρετα.
Για την καλύτερη εφαρμογή του Συμμετοχικού Προυπολογισμού πρέπει να τηρούνται κάποιες προυποθέσεις όπως:
- Να συμμετέχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να μην ακούγονται μόνο οι ήδη οργανωμενες ομάδες.
- Να διευκολύνεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των δημοτών. Άρα πρέπει να αλλάζει ο χώρος των συνελέυσεων και να υπάρχει φύλαξη των παιδίων για να έρχονται και οι μητέρες.
- Να τηρείται ίσος χρόνος ομιλίας.
- Να υπάρχει πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια ώστε όλοι να είναι βέβαιοι ότι τηρούνται οι κανόνες στη διαβούλευση και τη λήψη κάθε απόφασης.
- Να συμμετέχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα όπως οι ανήλικοι και οι αλοδαποί.
- Να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και συμβουλευτική συμμετοχή ειδικών για τις διαδικασίες έτσι που να είναι γνωστοί οι κανόνες και να τηρούνται.
- Οι συζητήσεις να διοργανώνονται και με γεωγραφική διαίρεση αλλά και με θεματική των προβλημάτων.
Για να μην υπάρξει αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα αναφέρουμε ότι ο Σ.Π. εφαρμόζεται στην Ευρώπη με τεράστια επιτυχία. Η Κόρντοβα, η Σεβίλλη, η Καταλωνία και η Ανδαλουσία είναι τα Ισπανικά παραδείγματα. Στην Ιταλία εφαρμόζεται στη Ρώμη, τη Νάπολη, τη Βενετία και σε Δήμους του Μιλάνου. Στην Αγγλία στην ευρύτερη πόλη του Μάνστεστερ και αλλού. Στη Γερμανία στο Βερολίνο και σε 20 Δήμους. Στη Γαλλία σε Δήμους του Παρισίου, στο Πουατιέ και σε πολλούς άλλους Δήμους.
Εμείς πάντως , οι μετέχοντες στο Πάμε Αλλιώς, είμαστε στο δρόμο του ΄΄ανοίγματος΄΄ του δημαρχιακού μεγάρου για έλεγχο και συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την πόλη μας και δεν θα συναινέσουμε σε προειλημμένες αποφάσεςι και σε στημένους διαλόγους.
Χ.ΚΑΣΑΡΤΖΙΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: