Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα το δασικό χαρακτήρα του Όρος Αιγάλεω (Κορυδαλλός – Ποικίλο)συνέχεια

Δ) Το Όρος Αιγάλεω απειλείται και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε - Προτάσεις



Άρθρο του Κώστα Φωτεινάκη, δημοσιευμένο στο τελευταίο φύλλο της Κορυδαλλιώς που κυκλοφόρησε σήμερα

Οι απειλές που δέχεται το βουνό είναι καθ΄ όλο το μήκος του. Το όρος Αιγάλεω οφείλουμε να το βλέπουμε ως ενιαίο βουνό, και όχι μόνο ως τμήμα κάθε Δήμου. Το υπερασπιζόμαστε τοπικά ανά δήμο, αλλά και συνολικά ως Περιφέρεια Δυτικής Αθήνας.
Οι παρευρισκόμενοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα:
ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΒΟΥΝΟ Ή ΟΧΙ;
Αν το θέλουν βουνό θα πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη.
Οι Δήμοι δεν πρέπει να επεκτείνουν το σχέδιο πόλης προς το βουνό, ούτε να μεταφέρουν τυπικά ή άτυπα άλλες δραστηριότητες.
Να μην διανοίξουν περιφερειακούς ή τοπικούς δρόμους και να μην επιδιώξουν να επιλύσουν τις έντονες οικιστικές πιέσεις που δέχονται για την ανέγερση σχολείων, κατασκευή γηπέδων κτλ. οικοδομώντας και αλλάζοντας τον χαρακτήρα του βουνού. Πρώτα οι ίδιοι οι Δήμοι θα πρέπει να σεβαστούν το βουνό, να σταματήσουν να ανέχονται ή να ενθαρρύνουν λειτουργίες που αλλάζουν ή απειλούν τον χαρακτήρα του (καφετέριες, μεγάλες «ψυχαγωγικές» επενδύσεις που δημιουργούν όχληση π.χ. νεροτσουλήθρες).
Οι διάφοροι σύλλογοι (αθλητικοί, γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών κ.ά.) οφείλουν να κατανοήσουν ότι το Ποικίλο Όρος δεν προσφέρεται για «κάθε νόσον και πάσαν...». Το βουνό δεν είναι η φτηνή λύση για να μεταφερθούν σ΄ αυτό όλες οι δραστηριότητες τις πόλης.

Τα κινήματα πολιτών, οι υπάρχοντες Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι τού Περιστερίου, της Πετρούπολης και του Χαϊδαρίου, καθώς και εκείνοι που θα συσταθούν στο μέλλον σε άλλους Δήμους, θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμους δεσμούς συνεργασίας δράσης.
Η συνεργασία και η κοινή δράση των πολιτών με τους άλλους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίνεται απαραίτητη, στη βάση όμως ότι επιδιώκουν και υπερασπίζονται ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ως ΒΟΥΝΟ.

Τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, τα βουνά, τους ελεύθερους χώρους κτλ. έχουν πολιτική, τεχνική και νομική διάσταση. Ο συνδυασμός και των τριών παραμέτρων, καθώς και η ενεργοποίηση του κόσμου, είναι εκείνος που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα γενικά για το περιβαλλοντικό κίνημα, και ειδικά για την υπεράσπιση του δασικού χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου
Μέλος της Γραμματείας της δ.κ.Χαϊδαρίου «πολίτες σε δράση»
Μέλος του Δ.Σ. «Φίλοι της Φύσης» (Friends of Nature)
www.xpolis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: