Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Να θωρακίσουμε αποτελεσματικότερα το δασικό χαρακτήρα του Όρος Αιγάλεω (Κορυδαλλός – Ποικίλο)



Άρθρο του Κώστα Φωτεινάκη, δημοσιευμένο στο τελευταίο φύλλο της Κορυδαλλιώς που κυκλοφόρησε σήμερα

Α) Γενικές Πληροφορίες για το βουνό – Ιστορικά στοιχεία
Το Όρος Αιγάλεω εκτείνεται στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αθηνών και στους πρόποδές του έχουν αναπτυχθεί οι Δήμοι, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας, Κερατσινίου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρούπολης, Καματερού, Φυλής, Ασπροπύργου.
Το βουνό χαρτογραφείται σε πολλούς παλαιούς χάρτες, από τη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Φεραίου (1797) μέχρι τους «Χάρτες της Αττικής» του J. A. Koupert (1878). Αναφορές για το βουνό έχουν κάνει πολλοί περιηγητές, ιστορικοί και γεωγράφοι από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.
Στις μέρες μας διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις του βουνού, Μονές και κάθε είδους καταπατητές και αναπτυξιομανείς.
Το Όρος Αιγάλεω καταλαμβάνει 50.000 στρέμματα (28.000 στρ, είναι το Ποικίλο) πευκώδους αλλά και θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης. Στο Όρος Αιγάλεω έχουν εντοπιστεί και φωτογραφηθεί, Σπίνοι, Κοτσύφια, Τσίχλες, Τρυγόνια, Κουκουβάγιες, Κούκοι, Γεράκια, Πέρδικες, Αλεπούδες, Λαγοί, Χελώνες, 400 είδη αγριολούλουδα, 12 είδη ορχιδέες, 32 είδη πεταλούδες.
Στο βουνό εξακολουθούν και ζουν πολλά πτηνά (πετροπέρδικα, κοτσύφι, γαλιάντρα, φλώρος) θηλαστικά (λαγός, νυφίτσα, κοτσύφι, αλεπού) και ερπετά. Η παρουσία των ζώων στο βουνό οφείλεται στην απαγόρευση του κυνηγιού από το 1959, ωστόσο κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να κυνηγούν χωρίς να συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύμφωνα με έρευνα για την καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας του Όρους Αιγάλεω – Ποικίλο, που βρίσκεται σε εξέλιξη τα «καταγεγραμμένα είδη χλωρίδας είναι 491…» και η εκτίμηση είναι ότι «μετά τη ταυτοποίηση/ ταξινόμηση και των άλλων ειδών θα πλησιάσουν τα 600». Απ΄ αυτά τουλάχιστον οκτώ είδη χλωρίδας, ένα είδος χελώνας και ένα είδος πεταλούδας έχουν χαρακτηριστεί «προστατευόμενα», γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί ποιοτικά το Όρος Αιγάλεω και να θωρακιστεί νομικά αποτελεσματικότερα.
(Στην έρευνα, μεταξύ των άλλων, θα αξιοποιηθεί και το Φωτογραφικό Λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Νίκαιας "Περπατώντας στο Όρος Αιγάλεω", των Σκευούλας Τσελέκου – Ηλία Μπαρούνη)
συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: