Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK


Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και υπερασπιζόμαστε το δασικό χαρακτήρα του Όρους Αιγάλεω


Η απεικόνιση στον Χάρτη του Όρους Αιγάλεω


Μιά μεριά του βουνού

Οι φωτογραφίες είναι από το μπλογκ της "Διαρκής Κίνηση"γιά την υπεράσπιση των δασών και αλσών Χαϊδαρίου

Μέχρι σήμερα ,μετά από πρόσκληση της της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης «Πάμε Αλλιώς», έγιναν δύο συναντήσεις ενεργών πολιτών και εκπροσώπων δημοτικών κινήσεων από τον Κορυδαλλό, την Νίκαια, το Κερατσίνι, τον Πειραιά και την Δυτική Αθήνα γιά το Όρος Αιγάλεω. Στις συναντήσεις αυτές προέκυψε ότι η γενικόλογη και η επί πολλά χρόνια εξαγγελλόμενη,αλλά μη πραγματοποιούμενη,αναδάσωση και προστασία του Όρους Αιγάλεω,οδήγησε στην μη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του και τη σταδιακή παράδοσή του σε δραστηριότητες με κριτήριο το κέρδος.Ο πλούσιος προβληματισμός,οι ιδέες και οι προτάσεις που κατατέθηκαν επιβεβαιώνουν με τον πιό σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη γιά την δημιουργία μιάς υπερτοπικής και ανοιχτής συλλογικότητας στις γειτονιές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας από ενεργούς πολίτες,δημοτικές κινήσεις, συλλόγους ,έντυπα και φορείς που θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην συντελούμενη εδώ και χρόνια καταστροφή του οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω.
Οι ενεργοί πολίτες και οι εκπρόσωποι των δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων συμφώνησαν να προχωρήσουν στην διεύρυνση των συμμετοχών και από άλλες συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά , να συντάξουν ένα σχέδιο αρχών, αιτημάτων και διεκδικήσεων πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν όλες οι επιβαλλόμενες και αναγκαίες αντιστάσεις,δράσεις και πρωτοβουλίες γιά το Όρος Αιγάλεω και να προχωρήσουν σε ανοικτή εκδήλωση –συζήτηση με τους πολίτες.
Ιδιαίτερα σήμερα που το Συμβούλιο Επικρατείας με την 3η κατά σειρά απόφασή του δικαιώνει τους αγώνες των πολιτών του Κορυδαλλού και επιβάλλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Νομαρχία Πειραιά την κατεδάφιση του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στους πρόποδες του βουνού,στο Σχιστό Άνω Κορυδαλλού,δίπλα στα παλιά Λατομεία.
Τα μηνύματα που φθάνουν από τα νέα κινήματα που εμφανίζονται σε όλο το Λεκανοπέδιο, μας γεμίζουν αισιοδοξία γιά την επιτυχία της πρωτοβουλίας μας. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά,οι πολίτες και οι συλλογικότητες συντονίζουν τους αγώνες τους μέσα από κινητοποιήσεις,διαδηλώσεις,νομική και τεχνική στήριξη. Στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης, γιατί γνωρίζουν ότι η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής είναι υπόθεση όλων μας. Όσο αυξάνονται οι επιθέσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον από ΥΠΕΧΩΔΕ,Δημάρχους, μεγαλοεργολάβους,τόσο αυξάνονται και οι αντιστάσεις των πολιτών
Το σχέδιο αρχών, αιτημάτων και διεκδικήσεων ολοκληρώνεται σύντομα με τις συμβολές όλων εκείνων που συμμετείχαν στις συναντήσεις,αλλά και όσων επιθυμούν να συμμετέχουν, και θα αποτελέσει τη βάση γιά τις επόμενες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2009 , ημέρα Πέμπτη και ώρα 8.30 μμ στον δεύτερο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορυδαλλού, Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης 1. τηλ. επικοινωνίας: 6944509626,6944860542,

Παρουσίαση Φωτογραφικού Λευκώματος Δήμου Νίκαιας "Περπατώντας στο Όρος Αιγάλεω"


Ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο,παρουσίασαν την έκδοση του λευκώματος «Περπατώντας στο Όρος Αιγάλεω», της Σκευούλας Τσελέκου και του Ηλία Μπαρούνη, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας.

Στην πρόσκληση γιά την εκδήλωση,ο Δήμος Νικαίας επισημαίνει." Η έκδοση αυτή, με την μορφή λευκώματος, παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από την χλωρίδα και την πανίδα του Όρους Αιγάλεω, το οποίο έχει περισυλλεγεί μετά από πολύχρονη δουλειά στο βουνό της πόλης μας....Οι συγγραφείς – μελετητές του λευκώματος αναδεικνύουν τις αντιθέσεις της φύσης, κατά την επέλαση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δίνουν την ελπίδα ότι δεν είναι ακόμη αργά να αποφευχθεί η οριστική καταστροφή του όρους.
Η έκδοση αυτή μπορεί να αποτελέσει στήριγμα , όλων εκείνων που παλεύουν για την προστασία του Όρους Αιγάλεω, από την άναρχη ανάπτυξη και κυρίως από την καταστροφική επέλαση των μεγάλων συμφερόντων.
Το λεύκωμα της Σκευούλας Τσελέκου και του Ηλία Μπαρούνη, θεωρούμε ότι είναι ένα φράγμα που υψώνεται μπροστά σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς των μεγάλων συμφερόντων και βρίσκουν σύμμαχους, όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις"


Σχετικός Σύνδεσμος:
http://www.polisnikaia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=1&lang=el

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Το Γκαράζ του Δήμου στη Γρ.Λαμπράκη και οι φυλακές πρέπει να γίνουν ενιαίο πάρκο άμεσα. Αυτή είναι η μόνη λύση για να καταπολεμηθεί κατά ένα μέρος ή ρύπανση και να ωφεληθεί η πόλη του Κορυδαλλού που πλήττεται από το φόρτο των διερχόμενων και μποτιλιαρισμένων οχημάτων στη Γρ.Λαμπράκη και την Ταξιάρχών. Φόρτος που θα αυξηθεί δραματικά με την εγκατάσταση του Μετρό.
Η άνοδος της θερμοκρασίας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι κάτι παραπάνω από αισθητή και η δημιουργία ενός πάρκου υψηλού πρασίνου είναι σήμερα επιτακτική. Δεν επιτρέπεται κανενός είδους οικονομική εκμετάλλευση αυτού του μοναδικού χώρου από δήθεν εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές που ακόμα και μέχρι σήμερα δεν μας λένε τι θα γίνει με αυτή την έκταση ΄΄φιλέτο΄΄ στο κέντρο της πόλης. Ενώ ο απλός δημότης αισθάνεται την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου πάρκου όλο και πιο πολύ, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του 2007 που αύξησαν την σωματιδιακή και ατμοσφαιρική ρύπανση, κάποιοι απεργάζονται άλλες λύσεις. Το πάρκο είναι η μόνη και εφικτή λύση που θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον Κορυδαλλό. Όταν μάλιστα σε μια δεκαπενταετία οι μέρες, με θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου αυξήθηκαν κατά 40%, το ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου θα επηρεάσει ευνοϊκά το μικροκλίμα όχι μόνο με την ελάττωση των θερμών ημερών αλλά και με την αύξηση της θερμοκρασίας το χειμώνα. Θα μειώσει τη σκόνη και θα καθαρίσει τον αέρα από τους ρύπους και τα βακτήρια. Θα παράγει οξυγόνο και θα δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον για πουλιά και ζώα. Θα μειώσει την ηχορύπανση και θα επιδράσει θετικά στην ψυχοσωματική υγεία των δημοτών. Πάρκο και μόνο πάρκο. Καμία άλλου είδους ΄΄αξιοποίηση΄΄ της έκτασης των Φυλακών και του Γκαράζ. Αντίθετα μείωση του συντελεστή δόμησης γύρω από τους ανοιχτούς χώρους και τις πλατείες για να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας.
Απαιτούμε πάρκο γιατί γνωρίζουμε πως η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Φτάνει να κάνει κανείς μια βόλτα στα πυροβολεία για να ΄΄απολαύσει΄΄ το μπετό από ψηλά και να οραματισθεί των πολυκατοικιάνθρωπο του μέλλοντος. Δίκαια αναρωτιέται ο υποψιασμένος Κορυδαλλιώτης για τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου που παρέδωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος με το δεξί του χέρι σημερινό Δήμαρχο και τον άλλον, τον αντιδήμαρχο ΄΄ειδικό΄΄ στα θέματα περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός της υπερχρέωσης του Δήμου, στον οποίον συνέβαλλαν αποφασιστικά και οι σημερινοί διοικούντες, είναι απαραίτητο να εντοπισθούν οικόπεδα και παλιές κατοικίες που θα μπορέσουν να απαλλοτριωθούν και να γίνουν χώροι πρασίνου. Η πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του Δήμου και η μείζονα αντιπολίτευση πρέπει να ζητήσουν ένα μεγάλο συγνώμη για την 12ετή κακοδιαχείριση προς τους δημότες της πόλης, όπως και για τη γενική εικόνα της πόλης που είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων και των παραλήψεων τους. Να δηλώσουν ρητά ότι δεσμεύονται για τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου. Ότι θα σταματήσουν την τσιμεντοποίηση με τις δήθεν αναμορφώσεις. Ότι δεν θα προβούν σε ιδιωτικοποιήσεις εκτάσεων μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι σε βάρος της υγείας μας. Καμία ΄΄ανάπλαση΄΄ με πλακάκια, μπετόν και συντριβανάκια σαν και αυτή της έκτασης του πρώην Ασύλου ή την επικείμενη τσιμεντοποίηση των 115 στρεμμάτων του πρώην Λατομείου στην οδό Ποταμού.
Όσο κάποιοι, λίγοι προς το παρόν ρομαντικοί, διεκδικούν και αντιστέκονται βάζοντας το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη, αυτοί που αποφασίζουν για μας τάχα, αλλά πάντα χωρίς εμάς, ενάντια στο κοινωνικό δημόσιο συμφέρον θα ανησυχούν και γιατί όχι θα χάσουν τον ύπνο τους. Όσο εμείς συμμετέχουμε στα κοινά ενάντια στους μεταμφιεσμένους ευαίσθητους και περιβαλλοντολογούντες, μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την καλύτερη διαβίωση μας και το μέλλον των αυριανών πολιτών αυτής της πόλης.
Γκαράζ και φυλακές πάρκο υψηλού πρασίνου τώρα
Όχι σε ένα Κορυδαλλό αβίωτο παραδομένο στο τσιμέντο και στις πλακοστρώσεις.
Ναι σε πολλούς χώρους πράσινους πνεύμονες και στην αντιστροφή της ζοφερής πραγματικότητας τώρα

Χ.Κ

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ « ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ….»


“Filakes Koryd- allou Fun Park”
Τις ονομάζουν –δίκαια, πέρα για πέρα– «κολαστήρια», «αποθήκες ανθρώπων», ενίοτε φυλακές ή επί το επισημότερο «σωφρονιστικά καταστήματα». Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν περιμέναμε να επαναληφθεί η κινηματογραφική απόδραση του 2006 με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τους ίδιους πρωταγωνιστές!
Κακώς βέβαια, αλλά αυτό που γίνεται δίπλα μας, είναι ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα, χωρίς να συγκινείται κανείς. Οι σκηνοθέτες αυτού του έργου εξασφαλίζουν τις συνθήκες κράτησης, δηλαδή, τους στοιβαγμένους υπεράριθμους, την τυφλή βία και καταστολή, τη διακίνηση των ναρκωτικών, τις σχέσεις εξάρτησης και προστασίας, τη λογοκρισία και την απαγόρευση εισόδου στη Διεθνή Αμνηστία και την ΕΙΝΑΠ.
Πολλά τα προβλήματα και εκατοντάδες, κατά την τελευταία δεκαετία, οι νεκροί κρατούμενοι. Πάνω από 380 αυτοί που πέθαναν μέσα στα «σωφρονιστικά καταστήματα», όπου υποτίθεται ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την ακεραιότητα των κρατουμένων, αλλά και την ανθρώπινη διαβίωσή τους.
Πριν από μερικούς μήνες, το «ζήτημα της φυλακής», ήρθε στο προσκήνιο χάρη στις κραυγές των κρατουμένων που ένωσαν τις φωνές τους σε μία μεγάλη διαμαρτυρία, που απλώθηκε σε όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας. Η απόδραση της 22 Φεβρουαρίου απέδειξε ότι το κράτος οπερέτα δεν λειτουργεί. Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ουσίας για την καλύτερη φύλαξη και για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων.
Αναρωτιούνται πολλοί για το αν τα τείχη από μπετόν είναι ικανά να αποτρέψουν αποδράσεις που, σαν από θαύμα, δεν έχουν θύματα πολίτες, φρουρούς ακόμα και παιδιά των όμορων σχολείων.
Ο τρόπος είναι ένας.
Να μειωθεί αμέσως στο ένα τέταρτο ο αριθμός των κρατουμένων, να φύγουν αμέσως οι βαρυποινίτες και να σταματήσει η τυφλή βία και η εκμετάλλευση των κρατουμένων. Να παραπέμπονται για κακούργημα όσοι φύλακες χρηματίζονται και βοηθούν στις αποδράσεις και το σημαντικότερο, να δημιουργηθεί αμέσως ανεξάρτητη αρχή η οποία θα επιβλέπει, θα συντονίζει και θα τιμωρεί εάν χρειάζεται με διοικητικές ποινές, από τους διευθυντές μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο. Να αυξηθούν οι δαπάνες του κράτους, που περικόπτονται συνεχώς, για μία από αυτές τις πιο αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, ώστε οι φυλακές να είναι και καλύτερες για τους «ενοίκους» τους, αλλά και για να μην ασχολούνται μαζί μας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η πόλη του Κορυδαλλού, όπως και κάθε άλλη πόλη που στα όριά της έτυχε να λειτουργούν φυλακές, πρέπει να είναι αλληλέγγυα στα αιτήματα των κρατουμένων συνανθρώπων της και να μην χάνει το δάσος κοιτώντας τους «Παλαιοκώστα Αφοί & ΣΙΑ». Εξάλλου είπαμε, το έργο το έχουμε ξαναδεί στο γνωστό συγκρότημα “Filakes Korydallou Fun Park”.
Κασσαρτζιάν Xάϊκ

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Σε συνέχειες τι είδαν οι Παλαιοκώστας με τον Ριζάι από το ελικόπτερο στον Κορυδαλλό και δεν πίστευαν στα μάτια τους;

Δανειζόμαστε τον τίτλο από την σημερινή ανάρτηση του korydallos.blogspot.com στην οποία και παραπέμπουμε.
Το έργο παίζεται σε συνέχειες


>To αυθαίρετο,παράνομο και κατεδαφιστέο Κέντρο Διανομής Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στο Σχιστό Κορυδαλλού,

Δίπλα από το Κέντρο της ΔΕΗ και το γκαράζ του Δήμου αποθήκη κατεστραμμένων αυτοκινήτων.

Και πάλι δίπλα στο γκαράζ του Δήμου κατεστραμμένα αυτοκίνητα.


Αυθαίρετα Σουρή και Διαμαντίδη


Αυθαίρετο στη Βενιζέλου

πεζόδρομος στη Βενιζέλου με παρκαρισμένα αυτοκίνητα

Την πλατεία Βενιζέλου που ο Δήμαρχος θέλει να την κάνει γκαράζ
Την πλατεία Μέμου που και αυτή θέλει ο Δήμαρχος να την κάνει γκαράζ
Το έργο έχει και συνέχειες στα επόμενα ....

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις γιά το περιβάλλον

Την Κυριακή 22/2/09 το απόγευμα η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού μας καλεί στις 6:00 μ.μ. στη συγκέντρωση.Την Κυριακή 22/2/09 το πρωι η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα διοργανώνει ημέρα δράσης. Να προγραμματίσουμε κα να πάμε. (αφίσα κάτω)

Σήμερα Πέμπτη 19/2/09 το πρωί στις 11:00 η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε συγκέντρωση και πικετοφορία ενάντια στην επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώηνΠΕΤΡΟΛΑ) και για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Χαλυβουργικής - ΔΕΗ.


Χθες , 18/2/09 , έγινε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και οι Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του περιβάλλοντος από τις ακτινοβολίες.Το Σαββατοκύριακο επίσης γίνονται διάφορες ημερίδες για την ενέργεια και για την αειφόρο ανάπτυξη στη Λέσβο.

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Πάρκινγκ με αυτοκίνητα ή πλατείες με δέντρα;

Πλατεία Βενιζέλου και Πλατεία Μέμου
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Μάθαμε από ιδιωτική, τοπική εφημερίδα, που προβάλλει συστηματικά την πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ του Δήμου Κορυδαλλού ότι αρχίζει οσονούπω η μελέτη γιά την κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) δύο πάρκινγκ (Πλ. Μέμου και Πλ. Βενιζέλου). Σύμφωνα με την εφημερίδα και το σχεδιασμό του Δημάρχου, πρόκειται να υλοποιηθούν με τον Θατσερικής έμπνευσης θεσμό των ΣΔΙΤ. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.
Με τη μέθοδο αυτή ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στον οποίο περιλαμβάνεται και η τοπική αυτοδιοίκηση, προχωρούν σε συμφωνία με ιδιώτες για την κατασκευή ενός έργου. Παραχωρούν δημόσιους χώρους, κυρίως τεράστιες και πανάκριβες εκτάσεις όπου οι γνωστές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στήνουν κτήρια, υπέργεια και υπόγεια για να τα ενοικιάσουν στη συνέχεια στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων ή βάζουν εισιτήριο στους πολίτες επί δεκαετίες. Εκτός από τα ποσά που εισπράττει ο ιδιώτης, μπορεί να εκμεταλλεύεται και άλλες χρήσεις, π.χ. στάθμευση, εμπορικά καταστήματα, χώρους άθλησης, χώρους διασκέδασης κλπ. Με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική αγορά της πόλης.
Αυτό που δεν λένε λοιπόν οι «δημοτικοί άρχοντες» είναι ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα κατασκευαστούν δωρεάν αλλά θα πληρώνουμε ενοίκιο επί δεκαετίες. Προφανώς κανείς δεν γνωρίζει αυτό το ποσό. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα προκληθεί αύξηση των δημοτικών τελών. Αν όλα τούτα συμφέρουν ή όχι την πόλη, δεν το γνωρίζει ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο οι Δημότες που συστηματικά δεν ενημερώνονται. Επιπροσθέτως τα έργα αυτά που αφορούν την πόλη δεν είναι δωρεάν, γιατί με τα ΣΔΙΤ έχουμε μία γενίκευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των κοινωφελών έργων υποδομής και των κοινωνικών υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το δημόσιο μετακυλύοντας τη δαπάνη στους πολίτες.
Στην ουσία αυτή η μέθοδος είναι μία πατέντα όπου το δημόσιο δεν βγάζει χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να κάνει οικονομία στην πλάτη μας και προχωρά σε έναν πανάκριβο δανεισμό από τους ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν και τίποτε άλλο. Πρόκειται για το μοντέλο της Αττικής Οδού και της Γέφυρας του Ρίο. Είναι έργα παραχωρημένα στους ιδιώτες προς εκμετάλλευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα για τα έργα, οι ιδιώτες κατασκευαστές τα παίρνουν όμως κατά ένα μέρος από το κράτος και τους Δήμους και τα υπόλοιπα είναι δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου. Μετά δε τις υπογραφές, τα έργα, από τη μελέτη-κατασκευή, έως τη λειτουργία-διαχείριση, δεν ανήκουν πλέον στο Δημόσιο ή τους Δήμους, παρά μόνο μετά το τέλος της πολυετούς σύμβασης, όταν θα είναι περίπου προς κατεδάφιση. Τα ΣΔΙΤ δεν είναι τίποτε άλλο παρά το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων με άλλη μορφή.
Τα επί ακριβού αντιτίμου πάρκινγκ στις πλατείες που θα γεμίσουν τα ταμεία των ιδιωτών και των εταιρειών που συνεργάζονται ή συμμετέχουν στην κατασκευή του ΜΕΤΡΟ θα οδηγήσουν τους πολίτες, κατοίκους και μη να αναζητούν διαρκώς χώρο δωρεάν στάθμευσης, με τις γνωστές συνέπειες για την πόλη του Κορυδαλλού. Η πόλη μας δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τα πάρκινγκ ούτως ή άλλως ανεξάρτητα από τον τρόπο κατασκευής τους πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια της πόλης, όπως γίνεται στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, απ΄ όπου με μίνι λεωφορεία θα συνδέονται με το ΜΕΤΡΟ, και όχι στην καρδιά της πόλης. Τα ΣΔΙΤ δεν είναι παρά σύμπραξη στο ξεπούλημα και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του εισοδήματός μας. Ξεκάθαρα πράγματα. Όπως και να το πάρουμε γιατί ο κάτοικος της Μέμου και της Βενιζέλου πρέπει να πληρώνει για να σταθμεύει, γιατί πρέπει να πληρώνει πιθανότητα αυξημένα δημοτικά τέλη για να πλουτίσουν οι γνωστοί νταβαντζήδες του κράτους, γιατί να τρώνε τα παιδιά τους και ο ίδιος στη μούρη το καυσαέριο και την ηχορύπανση; Γιατί τελικά να μεταφέρονται κρατικά κονδύλια από τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στα ΣΔΙΤ, με αποτέλεσμα να μη γίνεται αποπληρωμή των δημοτικών χρεών, να κλείνουν οι υπηρεσίες ή να αυξάνονται τα τέλη; Όλες οι μελέτες, διεθνείς και ελληνικές, δείχνουν ότι το κόστος, κατασκευαστικό και λειτουργικό, είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα ήταν αν τα έργα κατασκευάζονταν με τις συμβατικές μεθόδους. Άλλωστε ο ιδιωτικός τομέας δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια απ΄ ότι ο Δημόσιος, θέλει να κερδίσει γρήγορα γιατί δεν είναι ΔΕΚΟ και αυτό το κόστος μεταβιβάζεται στους τελικούς χρήστες δηλαδή σε όλους. Το μεγάλο «μυστικό» δεν είναι ότι μετά τις υπογραφές και τις παραχωρήσεις των χώρων σε ιδιώτες, οι συμβάσεις αυτές δεν υπόκεινται δια νόμου σε ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε υπάρχει δυνατότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αποφασίζονται από επιτροπή με ένα πέπλο πλήρους αδιαφάνειας. Ακόμα και το μοναδικό έγγραφο που αποτελεί κάποιο εχέγγυο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πολιτών, δηλαδή το σχέδιο σύμβασης του έργου, δεν περιλαμβάνεται στα Τεύχη Δημοπράτησης των έργων ΣΔΙΤ και δεν δημοσιοποιείται.
Όλα στο φως τώρα, σε λίγο θα είναι πολύ αργά. Τα ΣΔΙΤ είναι μία «βόμβα» πάνω από τα κεφάλια μας. Η γενίκευσή τους απειλεί να μας στερήσει από πολλά δημόσια αγαθά. Δεν πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να καταγγέλλουμε το Δήμο ότι εκχώρησε δημοτική περιουσία σε ιδιώτες με κάκιστους όρους γιατί τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη


Χάικ Κασσαρτζιάν

Αποσπάσματα από την Ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά στις 11-2-2009


.....Να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν κρίνει εδώ και δύο χρόνια αυθαίρετο και κατεδαφιστέο το κέντρο διανομής υψηλής τάσης της ΔΕΗ καλεί ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με επιστολή του το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ΔΕΗ ΑΕ. Για την παράνομη μάλιστα ανέγερση και διατήρηση του αυθαιρέτου η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησε στην επιβολή προστίμου στην εταιρεία ΔΕΗ ΑΕ ύψους 3.727.289, 55 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η Νομαρχία Πειραιά μετά την απόφαση του ΣτΕ το 2006, με γνώμονα την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, τόσο μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, όσο και δια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πειραιά, είχε απορρίψει τις υποβληθείσες από την Περιφέρεια Αττικής Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο κτίσμα.
Στην επιστολή του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ΔΕΗ ΑΕ ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρει ότι «.... είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η Κεντρική Διοίκηση να αδιαφορεί στις «επιταγές» του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας και να επιτρέπει παράνομα τη λειτουργία ενός κτίσματος που έχει κριθεί από το ΣτΕ αυθαίρετο και κατεδαφιστέο», καλώντας τους στη συνέχεια να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία.
Για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου ο κ. Μίχας απευθύνθηκε στον αρμόδιο σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 3731/2008 περί κατεδάφισης αυθαιρέτων φορέα, την Περιφέρεια Αττικής, ζητώντας την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
Για το ίδιο θέμα ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Κορυδαλλού με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη και τους αντιδημάρχους Μιχάλη Φίλη και Κώστα Καλούδη, αλλά και με τον Πρόεδρο και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων κατά του Κέντρου Διανομής Υψηλής Τάσης, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η Νομαρχία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι την οριστική απομάκρυνση του παράνομου κτίσματος, συμπαραστεκόμενος έμπρακτα στις δίκαιες διεκδικήσεις των πολιτών.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

«Τα Λατομεια και το Κεντρο Διανομης Ηλεκτρικής Ενέργειας Υπερυψηλης Τάσης»

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το άρθρο της Καίτης Κυλάκου «Τα Λατομεια και το Κεντρο Διανομης Ηλεκτρικής Ενέργειας Υπερυψηλης Τάσης» που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Αυγή τον Ιανουάριο 2005 .

..... Μία βδομάδα πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές 2004 η ΔΕΗ ξεκίνησε εργασίες εσκαφης στο χώρο των παλαιών Λατομείων για να εγκαταστήσει Κέντρο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Υπερύψηλης Τάσης πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, νηπιαγωγείο και σχολεία , ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά ένα λόφο και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Οι κάτοικοι της περιοχής που για τις εργασιες αυτές δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση , κινητοποιήθηκαν και ζήτησαν από το Δήμο, ως όφειλε , να τους πληροφορήσει και να τους παραδώσει κάθε σχετικό έγγραφο. Οι υπηρεσίες του Δήμου και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δήλωσαν δήθεν άγνοια για τα έργα, αν και πολύ πρόσφατα πανηγύριζαν για την απαλλοτρίωση 115,13 στρεμμάτων στην περιοχή των Λατομειων , προκειμενου να ανεγερθούν αθλητικά κέντρα.
Μετά από τις άμεσες κινητοποιήσεις των εξωραϊστικών συλλογών , των συλλογών γονέων και κηδεμόνων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής που στήριξαν δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης σταμάτησαν οι εργασίες για να ξαναρχίσουν μια βδομάδα μετά τις εκλογές με εντατικούς ρυθμούς. Στις κινητοποιησεις αυτές κλήθηκαν και παραστάθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων. Καθοριστική και αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση των υποψήφιων Βουλευτών Β Πειραιά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των συμβούλων της δημοτικης παραταξης «Καλυτερο Αυριο» που στις τελευταίες δημοτικές εκλογες στήριξε και συμμετείχε ο ΣΥΝ. Μετα τις εκλογες οι εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε καμία κινητοποίηση των κατοικων δεν παρευρέθηκαν.
Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου , όχι μόνο δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, αλλά επεχείρησαν με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις να δυσφημήσουν τον αγώνα τους. Προφασιζομενοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες τάχθηκαν με το μέρος της ΔΕΗ και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης , ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι το εργο δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι τους Ολυμπιακούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθοδεύσεων αυτών το έντυπο του Δήμου Κορυδαλλού που κυκλοφορούσε τον Απρίλιο 2004 σε όλη τη πόλη με έξοδα του Δήμου και συνοδευόμενο από φωτοτυπίες της προσφυγής κατά του Κέντρου Διανομής, που κατεθεσαν οι κάτοικοι στο Συμβούλιο Επικράτειας, μαζί με δελτία τύπου του Δήμου στα οποία με αλαζονεία και αυταρχισμό συκοφαντούν τον αγώνα των κατοίκων και των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση του ΚΥΤ. Απόδειξη δε του υβριστικού και συκοφαντικού περιεχομένου του κειμένου αυτού , είναι ότι με γνώση της αναληθείας των ισχυρισμών τους οι συντάκτες του , μεταξύ των οποίων προφανώς είναι και ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι , διαδίδουν ότι οι κάτοικοι «έγιναν δέκτες μιας άθλιας παραπληροφόρησης» και ότι « αγνόησαν τις επιστημονικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία»,ενώ σε έντυπα που είχαν κυκλοφορησει μόλις πριν δυο χρόνια υποστήριζαν ότι η κατασκευή ενός τέτοιου έργου θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα την υγεια των κατοικων . Εγκαλούν δε ψευδώς και τους κατοίκους και την αντιπολίτευση ότι «Ζητούν να μη γίνουν τα Αθλητικά Έργα στη πόλη» και ότι «Επιδιώκουν ο Κορυδαλλός να μείνει στο χθές , χωρίς υποδομές , χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις , χωρίς αύριο για τα παιδιά μας». Η κορύφωση της αλαζονικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Δημάρχου αποτυπώνεται στις πληρωμένες με χρήματα του Δήμου καταχωρίσεις στο τοπικό τύπο του παραπάνω έντυπου. Οι συντάκτες του κειμένου αυτού , μην έχοντας τίποτε απολύτως να ισχυρισθούν προς τους κατοίκους και το Κορυδαλλιώτικο λαό που να δικαιολογεί την στήριξή τους στη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να κατασκευαστεί το Κ.Υ.Τ. στα Λατομεία , δεν διστάζουν να κατασυκοφαντήσουν τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΝ και του ΚΚΕ και τις δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται απ΄ αυτές. Ισχυρίζονται ψευδώς και εν γνώσει της αναληθείας αυτών που διαδίδουν ότι οι εν λόγω παρατάξεις έχουν συγκροτήσει « μια ετερόκλητη συμμαχία με επιχειρηματίες των Λατομείων για να οικειοποιηθούν για ίδιον όφελος …..τη ματαίωση των έργων ». Μάλιστα καταφέρονται με απαξιωτικό, υβριστικό και αντιδημοκρατικό τρόπο στα όσα υποστήριξα ως δημοτική σύμβουλος και δικηγόρος , υπερασπιζόμενη την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων των πολιτών ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους και το περιβάλλον Στη συνέχεια, παραπληροφορώντας τα ποδοσφαιρικά σωματεία του Κορυδαλλού και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά , ισχυρίζονται ότι ο λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση και οι κάτοικοι αντιδρούν στην εγκατάσταση του Κέντρου Διανομής είναι η ακύρωση των αθλητικών κέντρων στα Λατομεία . Στην ανοικτή όμως συγκέντρωση που γίνεται στις 22-4-2004 στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» με πρωτοβουλία της ΄Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά και με τη παρουσία του Δημάρχου , των Αντιδημάρχων , του υπεύθυνου συμβούλου Περιβάλλοντος , της Αντιπολίτευσης και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, καταρρέουν όλοι οι ψευδείς και ανυπόστατοι ισχυρισμοί τους περί δήθεν ματαίωσης της κατασκευής Αθλητικών Έργων στα Λατομεία. ΄Ελαμψε η αλήθεια και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων κατανόησε πλήρως ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, οι αγώνες της οποίας στηρίζονται από την Αντιπολίτευση στο σύνολό της, κατέθεσε στις 4-4-2004 ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας προσφυγή με την οποία ζητά να ακυρωθούν , ως παράνομες , όλες οι πράξεις της διοίκησης που επιτρέπουν στη ΔΕΗ ΑΕ να κατασκευάζει το Κ.Υ.Τ. και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί η μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων .
Την αντιδημοκρατική τακτική του ψεύδους και της κατασυκοφάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και της Αντιπολίτευσης εξακολουθεί μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Οι ογκώδεις φάκελοι εξακολουθούν να διανέμονται στα σπίτια των δημοτών , οι οποίοι έκπληκτοι ανάμεσα στον όγκο των εγγράφων προσπαθούν να καταλάβουν που βρίσκεται η αλήθεια. .....
Αξιοσημειωτο είναι ότι ο Δημος Κορυδαλλού εχει ασκησει παρεμβαση κατά των φορεων των κατοικων και υπερ των πραξεων της Διοικησης για να συνεχιστει το εργο.
Καιτη Κυλακου

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στον αγώνα ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) στο Θριάσιο Πεδίο

Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και να συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Φλεβάρη και ώρα 11πμ στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σας προσκαλέσουμε σε κοινή σύσκεψη στην Ελευσίνα.


FYLLADIO_PAGE_2_4XR_20X28
Η περιβαλλοντική επίθεση που δέχεται το Θριάσιο Πεδίο και συνολικά η Δυτική Αθήνα είναι ίσως η μεγαλύτερη και από την δεκαετία του 1960-1970. Η έκταση και ή ένταση της επίθεσης και ο συντονισμένος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται, καταδεικνύει ότι για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η Δυτική Αττική είναι περιβαλλοντολογικά προγραμμένη.
Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς δεν αφορά ένα πρόβλημα με τοπικές διαστάσεις αλλά ένα πρόβλημα τουλάχιστον του συνόλου της Αττικής.
Η απάντηση του περιβαλλοντικού κινήματος για να είναι νικηφόρα θα πρέπει να είναι ενιαία και να συνενώσει το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πόλης στην κατεύθυνση της αποτροπής του εγκλήματος που επιχειρείται.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Η πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή του Παναγιώτη Λαφαζάνη γιά το ΚΥΤ της ΔΕΗΘΕΜΑ: Νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καλεί σε άμεση παύση της λειτουργίας του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στο Σχιστό Κορυδαλλού


To Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ύστερα από αίτηση συλλόγων, φορέων και πολιτών της περιοχής Σχιστού Κορυδαλλού με την υπ’ αριθμόν 1889/2006 απόφασή του, είχε κρίνει ως μη νόμιμες και ακυρωτέες τις Υπουργικές Αποφάσεις στη βάση των οποίων κατασκευάστηκε το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού, καθιστώντας το αυθαίρετο και κατεδαφιστέο.

Παρόλα αυτά, σήμερα, δυόμιση σχεδόν χρόνια μετά από αυτή την απόφαση, το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα, επιβαρύνοντας καθημερινά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ύστερα από νέα παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής, το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ, με το υπ’ αριθμόν 89/2008 πρακτικό συνεδρίασής του, καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ «να συμμορφωθεί προς την 1889/2006 απόφαση του ΣτΕ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση του παρόντος πρακτικού (15.12.2008)»

Επειδή δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αυθαιρετεί, να παρανομεί και να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ

Επειδή από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκαν παράνομες τόσο οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις, όσο και οι πράξεις απαλλοτρίωσης του χώρου πάνω στον οποίο ανεγέρθη το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, ενώ η νέα πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ καλεί τη Διοίκηση να συμμορφωθεί εντός τριμήνου με τη απόφαση του ΣτΕ

Επειδή δεν είναι δυνατόν τα ιδιοτελή συμφέροντα της ΔΕΗ και των μετόχων της να τίθενται πάνω από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των πολιτών και των μαθητών .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί δεν έχουν συμμορφωθεί μέχρι σήμερα στην ρητή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1889/2006), η οποία ακυρώνει τις Υπουργικές Αποφάσεις ανέγερσης του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού;
2. Θα ενεργήσουν άμεσα, ως έχουν υποχρέωση, μετά και τη νέα απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣτΕ, προς την πλήρη και τάχιστη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (1889/2006);
3. Θα ανακαλέσουν τις διοικητικές πράξεις και θα προβούν και πότε στην κατεδάφιση του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ, αποδίδοντας το κτίριο και το χώρο στην κοινή χρήση για πράσινο και κοινωφελής δραστηριότητες;

Ο ερωτών βουλευτής


Λαφαζάνης Παναγιώτης

Πραγματοποιήθηκε χθές η Συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής και του Δήμου γιά την κατεδάφιση του Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εκπροσώπων μαζικών φορέων και συλλογικοτήτων του Κορυδαλλού στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Πλειάδες,μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου για να καθοριστούν οι ενέργειες μέχρι την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για κατεδάφιση του Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στο χώρο των Παλαιών Λατομείων στο Σχιστό Κορυδαλλού.Οι περισσότεροι φορείς δήλωσαν ότι θα συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις των μελών τους με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση-κινητοποίηση γιά την κατεδάφιση του ΚΥΤ,όπως και ότι θα συμμετέχουν στην διευρυνόμενη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Στην συγκέντρωση ήταν παρόντες,ο Δήμαρχος Κορυδαλλού,Σ.Κασιμάτης,ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Πειραιά, Παναγιώτης Λαφαζάνης,όλοι οι Αντιδήμαρχοι Κορυδαλλού,ο Αντινομάρχης Πειραιά,κ. Τριανταφύλλου,ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας κ. Συρίγος,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Διάκος και κ.Κρούπη,κ.Ευθυμιάδης.
Την συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής και Πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Κορυδαλλού,Αναγέννηση,Δημήτρης Μαραζιώτης,πλαισιωμένος από τα υπόλοιπα μέλη της Σ.Ε.,κ. Νίκη Καζαντζίδου(Δημοκρατική Ενότητα),κ.Θοδωρή Μερεντίτη(Καλλίτερη Πόλη),κ. Καίτη Κυλάκου(Πάμε Αλλιώς) και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ.Καλούδη
Το ανώτατο δικαστήριο ζητά ουσιαστικά τη συμμόρφωση της διοίκησης σε παλαιότερη απόφασή του (1889/2006) που έκρινε παράνομο τον Υποσταθμό, αφού λειτουργεί χωρίς την έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, δικαιώνοντας φορείς και κατοίκους του Κορυδαλλού, που είχαν προσφύγει κατά της ανέγερσης και λειτουργίας του ΚΥΤ της ΔΕΗ στα πρώην Λατομεία Κορυδαλλού.

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Λατομεία–Αιγάλεω-αυθαίρετα

Βράχο –βράχο τον καϋμό μου
τον μετράω και πονώ κι είναι το παράπονό μου
πότε Δέντρο θα σε… δώ;
Ο Κορυδαλλός είχε την τύχη να αναπτυχθεί μεταπολεμικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω,γύρω από τέσσερεις μεγάλες κεντρικές πλατείες και πολλές άλλες μικρότερες. Όμως η τύχη αυτή δεν τον βοήθησε και πολύ.Βουνό και πλατείες μπορεί να του έδωσαν καλή φήμη και αυξημένη ζήτηση γιά κατοικία.Έφεραν όμως με την σειρά τους, από τη μιά, συνεχή κύματα εκκρηκτικής ανοικοδόμησης και από την άλλη, εκτεταμένη και χωρίς όρια εκμετάλλευση του βουνού με τα Λατομεία και την αυθαίρετη δόμηση.Μετά και από την μεγάλη οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού,οι τεράστιες ποσότητες τσιμέντου που δέχτηκε ο Κορυδαλλός και θα συνεχίσει απ΄ό,τι φαίνεται να δέχεται από την εκκρηκτική ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την ολοφάνερη έλλειψη πρασίνου, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Γι΄αυτό λέμε
Ναι στην κατεδάφιση του Κ.Υ.Τ στο Σχιστό Κορυδαλλού.
Ναι στα Αθλητικά Έργα με πράσινο γιά μαζικό Αθλητισμό. Όχι γιά τις ΠΑΕ
Απαιτούμε δημόσιο εξαντλητικό διάλογο γιά την τύχη των 115 στρεμμάτων των λατομείων και των εκτός σχεδίου πόλεως χέρσων περιοχών του Κορυδαλλού.
Απαιτούμε να μάθουμε με λεπτομέρειες πόσα μέτρα θα καλύψουν τα αθλητικά έργα.Πόση γή θα καλύψει το μπετόν,οι «σκληρές» επιφάνειες γιά δρόμους και η πλακόστρωση γιά πεζοδρόμια.

Γιατί
Δεν θέλουμε τα 115 στρέμματα να γίνουν σαν το Σελεπίτσαρι,τα Τουρκοβούνια και τη Φαληρική Ακτή,όπου οι υποσχέσεις γιά πράσινο ήταν μόνο λόγια και το μόνο που έμεινε ήταν το μπετόν.
Δεν θέλουμε τα 115 στρέμματα να γίνουν σαν τον Ελαιώνα ,όπου θα γίνει μιά μικρή πόλη, με το 13% της έκτασης μόνο γιά πράσινο.

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Εκδήλωση-Συζήτηση στον Πειραιά σήμερα Τρίτη 10 Φεβρουαριου ώρα 19.30 μμ στον ΗΣΑΠ.Να είμαστε όλοι/ες εκεί.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ. ΚΟΥΝΕΒΑ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση γιά την Κωνσταντίνα Κούνεβα , σήμερα στις 19.30 μμ, στην Αίθουσα Εργαζομενων ΗΣΑΠ( πλατεία Λουδοβίκου 1, στον σταθμό του Ηλεκτρικού)
Ομιλητριες.
Σισσυ Βωβού (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)
Λια Φράγκου (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλληλων)
εκπροσωπος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών
ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΜΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009

Το Πάμε Αλλιώς καταγγέλλει την απόπειρα τρομοκράτησης του συντρόφου και μέλους της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΝ Πειραιά,Κυριάκου Θεοδωρακάκου.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Καταγγέλλουμε την απόπειρα τρομοκράτησης του συντρόφου και μέλους της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΝ Πειραιά,Κυριάκου Θεοδωρακάκου,εκ μέρους αστυνομικών οργάνων του Αστυνομικού Τμήματος Νικαίας, εξαιτίας της συμμετοχής του σε αφισσοκόληση στις 5-2-2009 και περί ώρα 5.30μμ επί της οδού Κύπρου στην Νίκαια,έξω από τον Κήπο.
Η αφισοκόλληση αφορούσε την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ-ΝΙΚΑΙΑΣ γιά τα 15 σημεία-στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές τον Γραμματέα του ΣΥΝ, Νίκο Χουντή,και τον εκπρόσωπο της ΚΟΕ,Χρήστο Κατσούλα,που έγινε στις «Πλειάδες» του Π.Κ. Κορυδαλλού την ίδια μέρα, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού αριστερών του Κορυδαλλού και της Νίκαιας.
Το ίδιο περιστατικό τρομοκράτησης είχε επαναληφθεί πριν δύο περίπου μήνες σε βάρος άλλων δύο συντρόφων της Κ.Ο.Ε, που αφισοκολλούσαν στην Νίκαια,τους οποίους και προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα.
Υπενθυμίζουμε προς κάθε αρμόδιο,ότι η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών γιά την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών, έχει πλέον κατοχυρωθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγιναν τα παραπάνω περιστατικά, συνιστούν κατάφωρη αυθαιρεσία των αστυνομικών αρχών, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί, που αποπειράθηκαν να τρομοκρατήσουν τον σύντροφο ,ενώ αφισσοκολούσε, δήλωσαν ότι έχουν εντολή να τον οδηγήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν το έπραξαν μόνο μετά την παρέμβαση μελών της Γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥΝ Πειραιά
Το Αστυνομικό Τμήμα Νικαίας είναι έκθετο.Η κυβέρνηση της Ν.Δ., που συγκαλύπτει πολιτικά τέτοιες πρακτικές, πρέπει να καταλάβει ότι οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για δημοκρατικά δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν σταματούν με εκφοβιστικές απόπειρες τρομοκράτησης των πολιτών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ « ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ»
H επικεφαλής
Καίτη Κυλάκου

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ


ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΚΡΙΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΠΡΩΗΝ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Με την υπ΄ αριθμ. 89 απόφασή του στις 15 Δεκεμβρίου 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την από 1/3/2007 αίτηση του Συλλόγου «Αναγέννηση» με την οποία ζητούσε τη συμμόρφωση της Διοίκησης προς της υπ΄ αριθμ. 1889/2006 ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Θυμίζουμε ότι η υπ΄αριθμ. 1889/2006 απόφαση του ΣτΕ είχε δικαιώσει τους φορείς και κατοίκους του Κορυδαλλού, που είχαν προσφύγει κατά της ανέγερσης και λειτουργίας του ΚΥΤ της ΔΕΗ στα πρώην Λατομεία Κορυδαλλού.
Η νέα μας νίκης επιβεβαιώνει και επισφραγίζει οριστικά τον μακροχρόνιο και δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Κορυδαλλού.
Σήμερα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ με όλες μας τις δυνάμεις την ΤΗΡΗΣΗ της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ και καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ και όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ που δίνει προθεσμία έως τις 15 Μαρτίου 2009 να κατεδαφίσουν τον Υποσταθμό.

Κορυδαλλιώτες, Κορυδαλλιώτισσες

Σας καλούμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Συντονιστική Επιτροπή και Δήμος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέχρι την τελική νίκη που θα είναι η πλήρης απομάκρυνση του ΚΥΤ από την πόλη μας.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Παναττικό Δίκτυο Κινηµάτων Πόλης και ενεργών πολιτών

Αθήνα 4/2/09
Το Παναττικό Δίκτυο Κινηµάτων Πόλης και ενεργών πολιτών διαπιστώνει:
Μεγάλες επιθέσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήµο της Αθήνας, µεγαλοεργολάβους κ.λπ.
Αυξάνονται οι αντιστάσεις των πολιτών, βελτιώνεται ο συντονισµός των κινηµάτων µε ποιοτικότερα και µονιµότερα χαρακτηριστικά
Την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε βάρος του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, από τους µεγαλοεργολάβους και µεγαλοεπιχειρηµατίες, οι οποίοι δεν διστάζουν να απειλήσουν ή να εκβιάσουν, ενώ ταυτόχρονα εκµεταλλεύονται την οικονοµική κρίση και την ανεργία σαν µπαµπούλα για τους εργαζόµενους. Το ΥΠΕΧ�ΔΕ, και ένα τµήµα της τοπικής και νοµαρχιακής αυτοδιοίκησης µε προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήµαρχο Αθηναίων κ.Νικήτα Κακλαµάνη, όχι µόνο ανέχεται αλλά και τις περισσότερες φορές διευκολύνει την τσιµεντοποίηση των πάντων, τη βεβήλωση του τοπίου (νέο χωροταξικό), την επέκταση βιοµηχανικών εγκαταστάσεων (επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας-πρώην Πετρόλα), τη δηµιουργία νέων ενεργειακών µονάδων (Χαλυβουργική, Βουρκάρι), την κατασκευή µεγάλων εµπορικών κέντρων (Mall Βωβού στον Ελαιώνα, Μπόµπολα στην Κάτζα), τη δηµιουργία λιµανιού στο Σκαραµαγκά, την επιβάρυνση του κόλπου της Ελευσίνας µε 400 παροπλισµένα πλοία, κ.λπ.
Μεγάλες όµως επιθέσεις δέχονται και οι ορεινοί όγκοι της Αθήνας από τις διεκδικήσεις των Μονών και της εκκλησίας (Υµηττός, Πεντέλη, Ποικίλο Όρος, Πάρνηθα), από τις διανοίξεις νέων οδικών αρτηριών (Υµηττός, Ποικίλο), την εγκατάσταση των αυθαιρέτων και παράνοµων Κέντρων Διανοµής της ΔΕΗ στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω στο Σχιστό Κορυδαλλου και στην ζώνη προστασίας Υµηττού (Ηλιούπολη-Αργυρούπολη),την τσιµεντοποίηση της Ανατολικής Πάρνηθας (Τεχνόπολις – Ακρόπολις), τη σκανδαλώδη επέκταση των εγκαταστάσεων του Καζίνο της Πάρνηθας και την εξαίρεση 62,5 στρεµµάτων από την αναδάσωση µετά την πυρκαγιά του 2007. Για την επέκταση του καζίνο και την εξαίρεση της αναδάσωσης έχουν προσφύγει στο ΣτΕ µέλη του ΠΔΚΠ.
Οι µικροί, αλλά τόσοι σηµαντικοί ελεύθεροι χώροι στην καρδιά της Αθήνας απειλούνται (Πάρκο Κύπρου, Άλσος Παγκρατίου, Φιλοπάππου κ.λπ.), η κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλατών δυσχεραίνεται (το Μετρό δεν δέχεται τη µεταφορά ποδηλάτων), οι πλατείες και πρασιές έχουν καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσµατα, η υπαίθρια διαφήµιση επεκτείνεται παρανόµως, τα καταστήµατα της νύχτας επιβάλλουν τους «δικούς τους» κανόνες, κ.λπ. Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε την ηχορύπανση, την αισθητική ρύπανση και την ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ* κλ.π), δηµιουργούν σοβαρά προβλήµατα και υπονοµεύουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας αλλά και των άλλων δήµων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
(*Οι πολίτες του Κορυδαλλού δικαιώθηκαν πανηγυρικά από το Συµβούλιο Επικρατείας που έκρινε ότι το Κέντρο Διανοµής της ΔΕΗ στο Σχιστό Κορυδαλλού πρέπει να κατεδαφιστεί ως αυθαίρετο και παράνοµο).
Από την άλλη πλευρά µεγάλοι χώροι όπως το Ελληνικό, το Γουδή, ο Ελαιώνας, τα Στρατόπεδα, κ.λπ. µένουν αναξιοποίητα, ενώ το αίτηµα των πολιτών είναι να γίνουν Μητροπολιτικά πάρκα µε κύριο χαρακτηριστικό το υψηλό πράσινο, την ήπια ψυχαγωγία και την ερασιτεχνική άθληση. Οι πολίτες του Πειραιά µε τις συλλογικότητες τους αγωνίζονται για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης των οικοπέδων ΧΡ�ΠΕΙ στο Νέο Φάληρο και την αποτροπή κάθε οικοδόµησης σε αυτόν τον χαρακτηρισµένο χώρο
πρασίνου για τη δηµιουργία ενιαίου άλσους στα Λιπάσµατα της Δραπετσώνας.
Το θαλάσσιο µέτωπο κατά µήκος της Λ. Ποσειδώνος δεν αναδεικνύεται, ενώ πολλές παραλίες παραµένουν «ιδιωτικές» και µη προσβάσιµες στους πολίτες. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧ�ΔΕ παρά το γεγονός ότι δέχονται δεκάδες καταγγελίες για ρύπανση από πολίτες κ.λπ. φαίνεται ότι αρκούνται να κοινοποιούν τις απαντήσεις που δίνουν οι ίδιες οι βιοµηχανίες προς τους καταγγέλλοντες (π.χ. ΕΛΠΕ Ασπροπύργου για δυσοσµία).
Παράλληλα όµως µε τις επιθέσεις του ΥΠΕΧ�ΔΕ, µεγαλοεργολάβων, µεγαλοεπιχειρηµατιών στο αστικό και φυσικό περιβάλλον αυξάνονται, ως αντίδοτο, και οι αντιστάσεις των πολιτών. Νέα κινήµατα εµφανίζονται σε όλη την Αθήνα, τα οποία συντονίζουν τους αγώνες τους, γιατί έχουν ως αρχή την αλληλεγγύη και γιατί γνωρίζουν ότι η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο είναι υπόθεση όλων µας. Ο αγώνας των πολιτών και των κινηµάτων πόλης είναι πολύµορφος και συνδυάζει τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τη νοµική και τεχνική στήριξη (Ελαιώνας, Ελληνικό, Πάρκο Κύπρου, Φιλοπάππου), προσφυγές στη δικαιοσύνη και στο Συµβούλιο της Επικρατείας.
Οµάδες πολιτών µε ειδικό ενδιαφέρον για το φυσικό και το δοµηµένο περιβάλλον,
όπως π.χ. η µη κερδοσκοπική εταιρεία MOnuMENTA, υπερασπίζουν µε επιτυχία την αρχιτεκτονική µας κληρονοµιά από την κατεδάφιση, όπως τα δύο νεοκλασικά κτήρια στις οδούς Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου και Μητσαίων πίσω από το νέο Μουσείο Ακρόπολης, το αξιόλογο κτήριο στην οδό Ραβινέ 15 στο Κολωνάκι, τις προσφυγικές πολυκατοικίες στη Λ. Αλεξάνδρας κ.α.
Σε πολλές περιπτώσεις ο αγώνας των πολιτών για την υπεράσπιση του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος συνδυάζεται µε την υπεράσπιση του δικαιώµατος να ασκήσουν τα Συνταγµατικά τους δικαιώµατα (π.χ. Ελαιώνας) και πολλές φορές τυγχάνουν ευρύτερης στήριξης από επιστηµονικούς και επαγγελµατικούς φορείς (ΤΕΕ, ΔΣΑ κ.λπ).
Το ΠΔΚΠ καλεί τους πολίτες και τα κινήµατα να συντονίσουν τις δράσεις τους και να ενισχύσουν µε όλα τα µέσα τους µικρούς και µεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και των Συνταγµατικών µας δικαιωµάτων.

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Η δεύτερη συνάντηση γιά το Όρος Αιγάλεω θα γίνει στις 11-2-2009,ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.30μμ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού,2ος όροφος.Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού
«Πάμε Αλλιώς»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η δεύτερη συνάντηση γιά το Όρος Αιγάλεω θα γίνει
στις 11-2-2009,ημέρα Τετάρτη και ώρα 8.30 μμ,
στον δεύτερο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου
Κορυδαλλού( Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης )
τηλ. επικοινωνίας 6944860542,6944509625

Λόγω των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου 2008, και όσων ακολούθησαν στην αρχή του Ιανουαρίου 2009,αναβλήθηκε η προγραμματισμένη γιά τα μέσα Δεκεμβρίου 2008 δεύτερη συνάντηση γιά το Όρος Αιγάλεω
Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στις 30-1-2008 στον Κορυδαλλό,μετά από πρωτοβουλία-πρόσκληση της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού«Πάμε Αλλιώς», επιβεβαιώθηκε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η ανάγκη για την δημιουργία μιας υπερτοπικής και ανοιχτής συλλογικότητας στις γειτονιές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας από ενεργούς πολίτες, δημοτικές κινήσεις, συλλόγους ,έντυπα και φορείς που θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην συντελούμενη εδώ και χρόνια καταστροφή του οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω.
Στην συνάντηση αυτή κρίθηκε αναγκαία η επεξεργασία ενός σχεδίου αιτημάτων και διεκδικήσεων,που αφού συζητηθεί και συμφωνηθεί,να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν όλες οι επιβαλλόμενες και αναγκαίες αντιστάσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες για το Όρος Αιγάλεω.Ιδιαίτερα σήμερα που το Συμβούλιο Επικρατείας με την 3η κατά σειρά απόφασή του δικαιώνει τους αγώνες των πολιτών του Κορυδαλλού και επιβάλλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Νομαρχία Πειραιά την κατεδάφιση του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στους πρόποδες του βουνού,στο Σχιστό Άνω Κορυδαλλού,δίπλα στα παλιά Λατομεία.
Με βάση τα παραπάνω επιχειρούμε την διεύρυνση του κύκλου των προσκλήσεων γιά συμμετοχή στη δημιουργία μιάς υπερτοπικής και ανοιχτής συλλογικότητας που θα υπερασπισθεί το βουνό,ως δημόσιο αγαθό,και θ΄αντισταθεί στις επιθέσεις που αυτό δέχεται εδώ και χρόνια.
Τα μηνύματα που φθάνουν από τα νέα κινήματα που εμφανίζονται σε όλο το Λεκανοπέδιο, μας γεμίζουν αισιοδοξία γιά την επιτυχία της πρωτοβουλίας μας. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά,οι πολίτες και οι συλλογικότητες συντονίζουν τους αγώνες τους μέσα από κινητοποιήσεις,διαδηλώσεις,νομική και τεχνική στήριξη. Στηρίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης, γιατί γνωρίζουν ότι η υπεράσπιση της ποιότητας ζωής είναι υπόθεση όλων μας.
Όσο αυξάνονται οι επιθέσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον από ΥΠΕΧΩΔΕ,Δημάρχους, μεγαλοεργολάβους,τόσο αυξάνονται και οι αντιστάσεις των πολιτών

Κορυδαλλός, 3-2-2009

Oλόκληρη η ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στις 17-6-2008 προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ,Ανάπτυξης και Οικονομικών ,γιά το Κ. Δ. ΔΕΗ στο Σχιστό

Αναδημοσιεύουμε από το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΣ ολόκληρη την τελευταία ερώτηση(έχουν προηγηθεί και πολλές άλλες) του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄Πειραιά,Παναγιώτη Λαφαζάνη,προς τους Υπουργούς Οικονομικών,ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης και της απαντήσεις που έδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν απάντησε....
«Σύλλογοι και φορείς πολιτών της περιοχής Σχιστού Κορυδαλλού κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση από την 5η Απριλίου 2004, με την οποία προσέβαλαν τη νομιμότητα των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την ανέγερση Κέντρου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ στη θέση Σχιστό Κορυδαλλού, του Δήμου Κορυδαλλού
Η αίτηση των εν λόγω Συλλόγων και Φορέων πολιτών, λόγω της σπουδαιότητάς της, μετά την από 22/4/2004 πράξη του Προέδρου του ΣτΕ, εισάγεται για εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Η ολομέλεια του ΣτΕ, αφού εξέτασε την υπόθεση, εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 1889/2006 απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2006, με την οποία κρίνει ως μη νόμιμες και ακυρωτέες τις Υπουργικές Αποφάσεις στη βάση των οποίων κατασκευάστηκε το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ρητώς ότι ακυρώνει τις υπ’ αριθμ. 7178/17.2.2004 και υπ’ αριθμ. 172006/4.5.2004 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες ανεγέρθη το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση, όμως, παρά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, παρά τις έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες σύσσωμων των κατοίκων της περιοχής για τις βλαπτικές παρενέργειες του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στο περιβάλλον και κυρίως στην υγεία των πολιτών και των παιδιών των σχολείων που συνορεύουν με το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ και παρά τις πολλαπλές παρανομίες που έγιναν (καταπάτηση δασικής έκτασης κλπ) για την κατασκευή του, αδιαφορεί πλήρως για τις αντιδράσεις και αρνείται, μέχρι σήμερα, να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.

Επειδή δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αυθαιρετεί, να παρανομεί και να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ

Επειδή από την Ολομέλεια του ΣτΕ δεν κρίθηκαν παράνομες μόνο οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά στην ουσία και οι πράξεις απαλλοτρίωσης του χώρου πάνω στον οποίο ανεγέρθη το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ

Επειδή δεν είναι δυνατόν τα ιδιοτελή συμφέροντα της ΔΕΗ και των μετόχων της να τίθενται πάνω από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των πολιτών και των μαθητών .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Γιατί δεν έχουν συμμορφωθεί μέχρι σήμερα στην ρητή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει τις Υπουργικές Αποφάσεις ανέγερσης του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού;
2. Γιατί συνεχίζουν να παρανομούν και θα ενεργήσουν άμεσα, ως έχουν υποχρέωση, προς πλήρη και τάχιστη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ; Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν σε αυτήν την κατεύθυνση;
3. Ποια είναι η νομική βάση των αποφάσεων απαλλοτρίωσης ενός χώρου για την ανέγερση του Κέντρου Διανομής, ο οποίος ήταν χαρακτηρισμένος ως δασική έκταση και προστατεύεται από τη σχετική νομοθεσία;
4. Έχουν γίνει πρόσφατες μελέτες και μετρήσεις για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στην υγεία των πολιτών; Ποια είναι τα συμπεράσματά τους;
5. Σκοπεύουν να σταματήσουν άμεσα την παράνομη λειτουργία του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στο Σχιστό Κορυδαλλού και να αποδώσουν το χώρο και το κτίριο στην κοινή χρήση για πράσινο και κοινωφελής δραστηριότητες;

Τέλος, παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί όπως καταθέσουν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα των αποφάσεων στη βάση των οποίων ανεγέρθη το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη συγκεκριμένη μελέτη εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το εν λόγω Κέντρο και των παρενεργειών της

Ο ερωτών βουλευτής 17-6-2008

Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΙς 11-7-2008

"Σας ενημερώνουμε ότι το αναφερόμενο θέμα στο ανωτέρω σχετικό, ανήκει στην αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο και θα καταθέσει τα ζητούμενα έγγραφα"

Απάντηση υπουργού Οικονομικών ,9-7-2008
..."Ως προς τις 7178/17-2-2004 και 17206/4-5-2004 αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ,οι οποίες ακυρώθηκαν με την 1889/2006 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας , η Υπηρεσία μας δε συμμετείχε στη διαδικασία έκδοσής τους και ως εκ τούτου δεν έχει αρμοδιότητα επί των θεμάτων που θίγονται σε αυτές.
Ως προς το υπ΄αριθμ. 3 ερώτημα σας γνωρίζουμε ότι γιά την έκδοση της 1098945/9007/0010/10-11-03 κ.υ.α λήφθηκε υπόψη το άρθρο 3 του ν. 2882/01, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται επιπλέον γνώμη της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μόνο όταν οι απαλλοτριωθείσες εκτάσεις χαρακτηρίζονται δασικές στα σχετικά κτηματολογικά σχτοιχεία,προυπόθεση που δεν ισχύει στην συγκεκριμένη απαλλοτρίωση"

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 2/2,έξω από το Δημαρχείο Αθήνας ,Πλατεία ΚοτζιάΟ αυταρχισμός και τα εργολαβικά συμφέροντα δεν θα περάσουν.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, από τις 2 μ.μ. μέχρι το βράδυ,
όλοι και όλες έξω από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.


Αφορμή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αποτελούν το έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων και οι επιθέσεις που δέχτηκαν η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και οι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ για το Mall Βωβού στο Βοτανικό.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι η μεγάλη και συντονισμένη επίθεση που δέχεται το περιβάλλον και οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι με τις ευλογίες κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, δημάρχου και επιχειρηματιών.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι. Η παρουσία μας όμως θα κρατήσει ώρες, καθ' όλη τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τις 8 το βράδυ.

Καλούμε όλες τις κινήσεις, ομάδες και πολίτες, άσχετα με το αν συμμετέχουν ή όχι στο Παναττικό δίκτυο, να έρθουν και να πλαισιώσουν τη διαμαρτυρία.
Mε πανό και πικέτες, για τα θέματα που θέλουν να αναδείξουν, όποια ώρα μπορούν (λόγω του εργάσιμου της ημέρας) .
Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί.