Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK


Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Προς εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις

Η συνέχεια από το άρθρο του Σπύρου Τζόκα* "Μπίζνες σε δήμους και περιφέρειες της χώρας" στην εφημερίδα Αυγή, 25-10-2013
Η υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων που σήμερα ασκούν οι δήμοι. Ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στρωθεί, καθώς το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι από τις δραματικές μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά και η ίδια η πολιτική τους, που με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση σπρώχνει σε ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποιείται μεθοδικά από τη μνημονιακή κυβέρνηση για την παράδοση της λειτουργίας τους στο κεφάλαιο.
H πρώτη φάση συνεργασίας της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τ.Α. και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μετατράπηκε ήδη σε "επιχειρησιακές συμπράξεις που προωθεί η συνέλευση"
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γερμανού πρόξενου Βόλφανγκ Ομπερμάιερ, ότι οι ειδικοί που θα παρέχουν συμβουλές στα πεδία συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής Τ.Α. θα είναι πρώην στελέχη γερμανικών εταιρειών, τα οποία θα υπηρετήσουν τον στόχο να «αυξήσουμε το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών και επενδυτών. Αν έχουμε μια καλή συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, αυτό μπορεί να προσελκύσει ιδιώτες έτσι ώστε να επενδύσουν, κάτι το οποίο είναι καλοδεχούμενο»...
Η πολιτική αυτή θα σημάνει υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες υπηρεσίες για ορισμένους και επί πληρωμή για τους περισσότερους. Η κατεύθυνση είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε οι δήμοι να διασφαλίζουν μόνοι τους τους αναγκαίους για τη λειτουργία τους πόρους. Αυτό είναι προφανές από τις συναντήσεις που είχε ο Χ. Φούχτελ με τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους παρατρεχάμενους, στις οποίες προσδιορίστηκε καθαρά τι επιδιώκεται να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών:
* Τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τ.Α. (όταν ακούμε τη λέξη εξορθολογισμός, πού πάει ο νους μας;).
* Την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς (εδώ αποκαλύπτεται ο στόχος του δραστικού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης).
* Τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων (βλ. ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών).
* Τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Κοινωνική Πρόνοια - υγειονομικός τομέας, ύδρευση - αποχέτευση, τουρισμός, αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης των δήμων, απορρίμματα - απόβλητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ενεργειακά ζητήματα, οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης (και εδώ τα περίφημα ΣΔΙΤ).

* Ο Σπύρος Τζόκας είναι συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ
συνεχίζεται


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: