Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK


Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Από την εκδήλωση των Δικηγόρων ενάντια στα χαράτσια - ΔΕΗ

Η ομιλία της Καίτης Κυλάκου

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Φίλες και Φίλοι

Το χαράτσι που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αποθεώνει τη διαστροφή του κράτους και την αναλγησία της κυβέρνησης.
Δεν πληρώνεις ή δεν μπορείς να πληρώσεις τον κεφαλικό φόρο, σου κόβουν την παροχή του ρεύματος και σε καταδικάζουν σε φυσική εξόντωση.
Αύριο για κάποιο άλλο χαράτσι (δόξα τω θεώ, Μνημόνια θα έχουμε πολλά ακόμα) γιατί να μην σου κόβουν και το νερό!
Σαν να μην έφτανε η ύφεση, η ανεργία, η αναδουλειά και οι φόροι με τις έκτακτες εισφορές, με την επίφαση της «αλληλεγγύης», η Κυβέρνηση με εντολή της περίφημης «ΤΡΟΪΚΑ» ψήφισε στη Βουλή τον αντισυνταγματικό Νόμο 4021/2011 που επιβάλλει αδιακρίτως το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. με μόνο κριτήριο την Τιμή Ζώνης και την παλαιότητα των δομημένων χώρων και μάλιστα επί ποινή «ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ».
Ένα βάρβρο, άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι που έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο το στενό φορολογικό κλοιό που βρίσκονται 5,5 εκατομμύρια πολίτες, καθώς πρέπει να εξοφλήσουν 7 χαράτσια το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο ειδικό τέλος ακινήτων, τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο εισοδήματος προστίθενται άμεσα τα τέλη κυκλοφορίας, η περαίωση, το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ της τελευταίαςδιετίας.

Τα 7 χαράτσια της εφορίας πρέπει να εξοφληθούν άμεσα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο προυπολογισμός του 2011 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Υπό το φόβο αυτό, το οικονομικό επιτελείο διερευνά ακόμα και το ενδεχόμενο της χορήγησης φοροδανείων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου!
Ιδιαίτερα όμως το χαράτσι της ΔΕΗ που είναι βάρβαρο, αντισυνταγματικό και άδικο με την απειλή ότι θα κοπεί το ρεύμα δεν στοχεύει μόνο στην είσπραξη, αλλά και στον εκφοβισμό των πολιτών να δεχτούν μοιρολατρικά και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις την τύχη που τους επιφυλάσσει η Κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Τρόϊκα.
Ετσι νομίζουν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν και όσα άλλα χαράτσια επινοήσουν γιατί οι επόμενοι προϋπολογισμοί δεν θα τους βγαίνουν
Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις
Απέναντι λοιπόν σε αυτή την διαστροφή και αναλγησία το αυθόρμητο κίνημα που αμέσως αναπτύχθηκε ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις και εξελίχθηκε σε κεντρικό πολιτικό θέμα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ να ασχολούνται σε καθημερινή βάση.
Από τη μιά η δυναμική άρνηση χιλιάδων πολιτών να δεχτούν το βάρβαρο, αντισυνταγματικό και άδικο χαράτσι, και από την άλλη η προστασία των ανθρώπων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν, λειτούργησαν ως χιονοστιβάδα αντιδράσεων , κινητοποιήσεων, πρωτοβουλιών και δράσεων που με αυθεντικό, αυτόνομο και ριζοσπαστικό τρόπο ζητούν την απόσυρση του βάρβαρου και άδικου αυτού φόρου .
Συγκροτούνται παντού σε όλη τη χώρα επιτροπές, συνελεύσεις, πρωτοβουλίες, σωματεία, φορείς, δημοτικές κινήσεις κοκ που οργανώνουν τους πολίτες, εκδίδουν ανακοινώσεις, διοργανώνουν δράσεις. Γίνονται συνελεύσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.
Οι παρεμβάσεις πολιτών και δημοτικών κινήσεων σε πολλά δημοτικά συμβούλια επιβάλλουν αποφάσεις στήριξης του κινήματος και κάλυψης των δημοτών.
Π.χ. στο Δήμο Κορυδαλλού, όπως και στο Δήμο Νίκαιας, οι πρωτοβουλίες των δημοτικών μας παρατάξεων γιά τη λήψη αποφάσεων στήριξης των πολιτών που είτε αδυνατούν, είτε διαφωνούν με το χαράτσι , αλλά και οι δυναμικές παρεμβάσεις των πολιτών, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο . Να σημειωθεί εδώ ότι στο Δήμο Νίκαιας, η απόφαση είναι ομόφωνη, δηλ. έχει ψηφίσει και το ΚΚΕ, ενώ στο Δήμο Κορυδαλλού πάρθηκε κατά πλειοψηφία, γιατί το ΚΚΕ ήθελε πολιτική απόφαση γιά όλα τα χαράτσια!!!!
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται συνεχώς οι δήμοι που "προσχωρούν" στη λογική κάλυψης των δημοτών τους και του κινήματος ανυπακοής, ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Δεκάδες Δήμοι ανά την Ελλάδα ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα των πολιτών βάζουν πλάτη και καλύπτουν νομικά όσους επιλέγουν να μην πληρώσουν,είτε γιατί αντικειμενικά δεν μπορούν, είτε γιατί θεωρούν το ειδικό τέλος ακινήτων παράνομο, αναγκάζοντας ήδη την κυβέρνηση σε μια πρώτη μικρή αναδίπλωση.
Ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή στήριξη οι Δήμοι καταθέτουν εξώδικα στη ΔΕΗ και συστήνουν γραφεία ενημέρωσης των δημοτών τους για το θέμα. Αρκετοί από αυτούς προχωρούν παράλληλα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ άλλοι έχουν προσφύγει ή ετοιμάζονται να προσφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της επιβολής του χαρατσιού.
Η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες των δήμων είναι μεγάλη. Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία που έχουν συστήσει οι δήμοι, προσκομίζοντας την απόδειξη ότι έχουν πληρώσει μέσω ΑΤΜ των τραπεζών τα ποσά για τη ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ που περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί και όχι το χαράτσι.
Απέναντι σ΄ αυτή τη χιονοστιβάδα αντιδράσεων έρχεται η παρέμβαση Βενιζέλου στο έργο της Δικαιοσύνης με αφορμή την απόφαση του Μον. Πρωτ. Καλαμάτας για το χαράτσι στο ακίνητο. Μιά πρωτοφανής και προκλητικά ωμή ενέργεια που δείχνει τον πανικό της μνημονιακής Κυβέρνησης μπροστά στο ενωτικό, μαζικό και δυναμικό κίνημα ενάντια στο βάρβαρο, αντισυνταγματικό χαράτσι της ΔΕΗ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Αυτοδιοίκηση, χάρη στις πρωτοβουλίες που έλαβαν δεκάδες ΟΤΑ από ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,με τη στήριξη και των δικηγορικών συλλόγων εκπληρώνει την πραγματική της αποστολή, να στέκεται συμπαραστάτης στους πολίτες στα δύσκολα.
Το Κίνημα κατά του τέλους –χαράτσι και οι πρωτοβουλίες των Δήμων , που είναι αλήθεια αλλού πιό δυναμικές και αλλού πιό χαλαρές , επιβεβαιώνουν αυτό που η Αριστερά υπερασπίζεται χρόνια :
Η γειτονιά και ο δήμος μπορεί και πρέπει πάντα, αλλά περισσότερο σήμερα, να αποτελούν χώρο συνάντησης των ανθρώπων πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν τόσο την ανεργία, την επισφαλή εργασία και τη φτώχεια όσο και τις ζωτικές καθημερινές ανάγκες που είναι συνδεδεμένες με έργα και υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης.
Οι αιρετοί της Τ.Α. μπορούν άν το θέλουν σε συνεργασία και κοινή δράση όλων των αριστερών οικολογικών, κινηματικών και δημοκρατικών δυνάμεων να παλέψουν και μέσα από τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την νέα κατοχή που έχει επιβάλει στον ελληνικό λαό η τρόικα.
Δυσάρεστη παραφωνία αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος , στην ανακοίνωση που εξέδωσε εντοπίζει ότι "η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου, εκτός από τη ΔΕΗ, δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων, για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη αποτελούν στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους".
Εκτός τόπου και χρόνου για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού όσοι επιλέγουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ, μην πληρώνοντας το χαράτσι, καταβάλλουν κανονικά τα ποσά για τα δημοτικά τέλη.
Ένα ζήτημα που έχει τεθεί και επηρεάζει άμεσα την απόφαση των πολιτών ,εάν θα πληρώσουν ή όχι το χαράτσι, είναι πώς θα αντιδράσουν οι δήμοι του κινήματος αν η ΔΕΗ αρχίσει να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Οι δήμοι τονίζουν με νόημα ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο με πιό δυναμική και πρωτοπόρα τη στάση του δημάρχου Νέας Ιωνίας Ηρ. Γκότσης.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η απόφασή της για προστασία των ανέργων, συνταξιούχων, εργαζομένων αποτελεί τεράστιας σημασίας βήμα για την αναβάθμιση του αγώνα και θα συμβάλει στην αποφασιστική ενίσχυση των ομάδων περιφρούρησης.
Οι συνεννοήσεις μεταξύ εργαζομένων ΔΕΗ και δήμων (ή δημοτικών κινήσεων), συνελεύσεων, πρωτοβουλιών, επιτροπών μπορούν να προχωρήσουν σε τοπικό επίπεδο για να αποτραπεί η απόπειρα μαζικών διακοπών ρεύματος. Υπάρχουν σημαντικές πλευρές που λύνονται μέσω αυτής της επικοινωνίας.
Ο ρόλος εδώ των αριστερών δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων δεν είναι μόνο σημαντικός, αλλά μπορεί να γίνει και ο καταλύτης των εξελίξεων στην κατεύθυνση να νικήσουμε και η Κυβέρνηση να πάρει πίσω το χαράτσι της ΔΕΗ.
Οι πολίτες θέλουν κάπου να ακουμπήσουν και αυτό μπορεί να το προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εάν ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο.
Και αυτό θα γίνει εάν οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων με τις οποίες εκδηλώνεται η αντίθεση στο χαράτσι δεν μείνουν μόνο στη πλευρά της νομικής στήριξης, που και αυτή είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί.
Θα πρέπει να μην μείνει γειτονιά και τετράγωνο σε κάθε δήμο που να μην έχει στηθεί και μία ανοιχτή λαϊκή επιτροπή με κατοίκους, δημοτικούς συμβούλους,συνδικαλιστές,δικηγόρους,που θα στηρίζουν έμπρακτα τους δημότες να υπερβούν τον δικαιολογημένο φόβο που έχουν από την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα ν΄αναπτυχθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποτρέψουν τα συνεργεία της ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπή.
Είναι σημαντικό τις επόμενες μέρες και καθώς θα καταφθάνουν όλο και περισσότεροι λογαριασμοί οι δημότες να μπορούν με ελεύθερη βούληση να εκφράσουν την ανυπακοή τους σε ένα άδικο και βάρβαρο χαράτσι και όχι με ψυχολογική βία και τρόμο να οδηγούνται στην καταβολή του γιατί φοβούνται ότι θα τους κοπεί το ρεύμα.
Μέρα με τη μέρα πρέπει να μεγαλώσει ο αριθμός αυτών που είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να πληρώσουν ένα αντισυνταγματικό τέλος . Φανταστείτε στο τέλος του μήνα να έχουμε έμπρακτα εκδηλώσει την ανυπακοή μας π.χ. 2.000.000 πολίτες;
Το μήνυμα που βγαίνει απ' όλα τα παραπάνω είναι ένα κι είναι ηχηρό: Ο κόσμος της εργασίας δεν φοβάται την επίθεση του μνημονιακού μπλοκ. Πιστεύει στις δυνάμεις του, συντονίζει τις αντιστάσεις του και απαντά με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση.
Σας καλώ να μην φοβηθούμε τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτοί με το σκοτάδι , εμείς με το φως της ελπίδας γιά μιά δικαιότερη κοινωνία
Καίτη Κυλάκου
δικηγόρος -δημοτική σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: