Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνές Συνέδριο διαχείρισης απορριμάτων-Οι εργασίες συνεχίζονται

Διεθνές Συνέδριο διαχείρισης απορριμάτων-Οι εργασίες συνεχίζονται
Κύρια σημεία ομιλιών:· Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και εκπροσώπου της ΕΝ.Π.Ε., Χριστιάνας Καλογήρου· Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργου Πατούλη· Προέδρου Π.Ε.Δ.Α., Ηρακλή Γκότση· Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη· Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη· Προέδρου Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., Θέμη Μπαλασόπουλου· Εκπροσώπου ΤΕΕ, Τόνιας Μωροπούλου· Προέδρου C.I.S.D. (Παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη), Μαργαρίτας Καραβασίλη
Συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ με τις ομιλίες της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και εκπροσώπου της ΕΝ.Π.Ε., Χριστιάνας Καλογήρου, του Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργου Πατούλη, του Προέδρου Π.Ε.Δ.Α., Ηρακλή Γκότση, του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, του Προέδρου Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., Θέμη Μπαλασόπουλου, της Εκπροσώπου ΤΕΕ, Τόνιας Μωροπούλου και της Προέδρου C.I.S.D. (Παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη), Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε., Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα. Η Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων και η επιτυχία της διαχείρισης είναι σημαντική για όλη τη χώρα. Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία της νέας περιφερειακής αρχής και οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, λόγω των επαπειλούμενων κινδύνων.

Στόχος είναι να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί το κόστος διαχείρισης χάρη στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Συνακόλουθα θα πρέπει να μειωθεί και η τελική επιβάρυνση προς τους πολίτες.

Η αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού κρίνεται επιβεβλημένη. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μην οδηγηθεί η διαχείριση απορριμμάτων σε αδιέξοδο. Στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων βασική αρχή είναι η μείωση του όγκου μέσω νέων τεχνολογικών μεθόδων. Πρέπει να δούμε τις τεχνολογίες με ευρύ πνεύμα, να διδαχθούμε από την πείρα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλου του κόσμου.

Τέλος, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κινηθούν άμεσα και να συνεργαστούν, για να πάψουμε να είμαστε ουραγοί σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Πρέπει να δράσουμε για να ανατρέψουμε το κακό statusquo».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η κύρια ευθύνη όμως αφορά την κεντρική εξουσία. Πρόκειται για σύγκρουση όχι μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών αλλά και των μεγάλων συμφερόντων. Οι λύσεις που θα δοθούν δεν αφορούν μόνο την Αττική αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε τραγελαφικές καταστάσεις. Στο διάλογο για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να λάβουμε υπόψη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση. Υποστηρίζουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι οι Περιφέρειες να έχουν συμμετοχή αλλά οι Δήμοι να διαχειρίζονται αυτόνομα τα απορρίμματά τους.

Πήρε 20 χρόνια για να καταλήξουμε στο μοντέλο Σγουρού, το οποίο δεν ήταν το ιδανικό. Όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και για το μοντέλο που προτείνει η Περιφέρεια. Με την επιστολή της νέας περιφερειακής αρχής στους Δήμους, μας ζητήθηκε σε δύο μήνες να προτείνουμε μοντέλο, χωρίς να γνωρίζουμε τη φιλοσοφία, το χρονοδιάγραμμα, ούτε ποιος θα οριοθετήσει και θα αδειοδοτήσει τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πρέπει να μπει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα αλλά να δούμε και πώς θα επιτευχθεί ο διαχωρισμός στην πηγή και ποιο θα είναι το κόστος.

Να μην επιβαρύνουμε με επιπλέον κόστος τα νοικοκυριά που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Να μην αφήσουμε έξω από την οποιαδήποτε απόφασή μας την προστασία της δημόσιας υγείας.

Λέμε «ναι» στη συνεργασία. Συμφωνούμε στην αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού αλλά να έχουμε τα κατάλληλα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και να αποφασίσουν οι Δήμοι.

Η πολιτεία οφείλει να αποδεχτεί ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και να αναγνωρίσει την αδήριτη ανάγκη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που να αφορά όλη τη χώρα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος σημείωσε: «Το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία των Κυβερνήσεων και των ΟΤΑ, ούτε στην απουσία της απαραίτητης παιδείας. Ο κύριος λόγος είναι ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε σχέδιο, το οποίο είχε ως στόχο να συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα στη Φυλή», ενώ αναφερόμενος στα Αντισταθμιστικά Οφέλη σημείωσε ότι «Με τόσα χρήματα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια θα είχαν εφαρμοσθεί πολιτικές πολύ πιο οικονομικές και αποτελεσματικές για την προστασία του περιβάλλοντος». Ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, ο κ. Γκότσης επεσήμανε ότι πρώτος στόχος είναι η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και πρόσθεσε: «Να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχέδιο που θα είναι πραγματικά νέο, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια τυπική περίπτωση παθογένειας της δημόσιας διοίκησης με όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά: προβληματισμό ετών, αδυναμία κατάρτισης σύγχρονου και βιώσιμου σχεδίου, σπατάλη πόρων, ελλιπή κοινωνική ενημέρωση και συμμετοχή.

Ήδη έχουμε σε εξέλιξη έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την πόλη και την περιβαλλοντική υποδομή της. Εστιάζοντας, επίσης, στην ανακύκλωση, την επεκτείναμε στο σύνολο της πόλης, διαχωρίζοντας επιμέρους κατηγορίες υλικών.

Για το Δήμο Αθηναίων έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στη διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση. Η ουσία βρίσκεται στη φιλοσοφία της διαχείρισης του ζητήματος και ειδικότερα στα εξής: Συνεχής προσαρμογή του σχεδιασμού και ενσωμάτωση των νομοθετικών εξελίξεων και απαιτήσεων της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο ΠΕΣΔΑ είναι ξεπερασμένος και πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να εφαρμοστεί η εκτροπή υλικών από τα απορρίμματα και η επεξεργασία τους με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους. Αποτελεί υποχρέωσή μας να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων. Οι λύσεις που θα επιλεγούν πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες στις αυξομειώσεις των παραγόμενων απορριμμάτων. Δεν είναι βιώσιμος κανένας φαραωνικός σχεδιασμός που διπλασιάζει το κόστος. Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αντί να παρακολουθούν ως θεατές την Κεντρική Διοίκηση. Η Αθήνα έχει συντάξει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με το οποίο ελαχιστοποιεί την ταφή, ενισχύει την ανακύκλωση και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά σε μελέτες και έργα τα οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκαν. Η μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζεται στον τωρινό Περιφερειακό Σχεδιασμό, με τον οποίο το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύεται, αλλά αντίθετα διογκώνεται. Το έλλειμμα της αξιοπιστίας της χώρας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των απορριμμάτων στο Δήμο του σημείωσε: «Ως νέα δημοτική αρχή δουλεύουμε ήδη για να δημιουργήσουμε ένα νέο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της Αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πειραιάς θα προτείνει τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μώραλης, αφού χαρακτήρισε ως «σισύφειο το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας μέχρι σήμερα», επεσήμανε: «Αν θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να τολμήσουμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου», ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξουν δράσεις ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Οι πολίτες είναι απαραίτητο και αναγκαίο να είναι συμμέτοχοι», ενώ για τη μεταφορά λυμάτων από Δήμους της ΒΑ Αττικής στην Ψυτάλλεια επανέλαβε ότι ο Δήμος του είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκφράσουν τη γνώμη τους, σημείωσε: «Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως ενάντια στο μοντέλο ΣΔΙΤ που εξυπηρετούσε τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Μέχρι τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μόνο παρατηρητής. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχίσουμε να συζητάμε. Πρέπει άμεσα να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με τη συνεργασία όλων.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της νέας περιφερειακής αρχής που δεν ήταν μόνο νίκη της ΠΟΕ – ΟΤΑ αλλά νίκη και των πολιτών και των οργανώσεων. Η Περιφερειάρχης Αττικής κατάλαβε και άκουσε τον προβληματισμό μας και την αγωνία μας. Το υπάρχον μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό, με σπατάλη πόρων και υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας.

Πρέπει να μεταβούμε σε μια νέα εποχή. Θα στηρίξουμε τη ριζική αναδιαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού με έμφαση στη μείωση του όγκου, την πρόληψη, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι εμμονή των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι υπέρ των πολιτών.

Το βράδυ του Σαββάτου πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και το πρωί της Κυριακής πρέπει να ξεκινήσει η δουλειά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Τόνια Μωροπούλου, η οποία, αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ για τη διοργάνωση του Συνεδρίου που θα συμβάλει καθοριστικά στην άρση της αδράνειας και του ελλείμματος αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε: «Το έλλειμμα αξιοπιστίας δεν οφείλεται στο έλλειμμα τεχνογνωσίας. Κάθε άλλο. Το έλλειμμα εστιαζόταν στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Δεν σημαίνει ότι η προστασία περιβάλλοντος συνεπάγεται την έλλειψη ανάπτυξης. Το αντίθετο. Μόνο με ανάπτυξη προστατεύουμε το περιβάλλον. Απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την έξυπνη και αειφόρο εξειδίκευση. Πρέπει να υπάρξει διάλογος για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Η κυκλική οικονομία είναι η κοινωνική οικονομία που φέρνει ποιότητα ζωής. Στηρίζει και την οικονομία και το περιβάλλον. Με αυτή τη λογική το ΤΕΕ είναι στη διάθεσή της κοινωνίας, καταρχήν για να την ενημερώσουν, γιατί μόνο η ενημερωμένη κοινωνία μπορεί να επιλέξει σωστά».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος του C.I.S.D. (Παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη), Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Είναι βαρύ το φορτίο, ο χρόνος πιέζει, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά συνέδρια, στα οποία εμείς, οι επιστήμονες, έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες τις επιστημονικές μας απόψεις. Τώρα όμως πρέπει να αποφασίσουμε. Ήρθε η ώρα για να ακούσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφερειάρχη.Το Σάββατο το βράδυ η διαβούλευση αυτή πρέπει να λάβει τέλος. Οι Δήμοι όμως θα έπρεπε να ήδη να είχαν ετοιμάσει και κοστολογήσει τα προγράμματά τους. Στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των τελών, καθώς και η ενημέρωση του πολίτη, προκειμένου να κατανοήσει ότι το απόρριμμα είναι πόρος που γυρίζει σ’ αυτόν. Λύσεις υπάρχουν. Το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο που συζητάμε. Κάθε απόρριμμα είναι πόρος. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα διαχείρισης του απορρίμματος από τον ιδιοκτήτη του. Οι Δήμοι πρέπει να ορίσουν ανταγωνιστικά τέλη. Οι Περιφέρειες πρέπει να αδειοδοτούν και να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις. Τέλος, η κεντρική διοίκηση έχει υποχρέωση να χαράσσει εθνική στρατηγική και να συντονίζει τα εμπλεκόμενα μέρη της αυτοδιοίκησης».

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται με την επόμενη θεματική ενότητα με τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων – Θεσμικό πλαίσιο – Υφιστάμενη κατάσταση – Μέθοδοι Διαχείρισης» στην οποία θα καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: