Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

To "Πάμε Αλλιώς" στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία Ελευθερίας

  Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18-4-2013) στη συζήτηση του τακτικού  θέματος  για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων περιμετρικά της Πλατείας Ελευθερίας και στο φαινόμενο της αυθαίρετης κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων, η επικεφαλής "Πάμε Αλλιώς", δημοτική σύμβουλος, Καίτη Κυλάκου, μετά από συζήτηση και διάλογο που προηγήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τα μέλη και τους φίλους της Δημοτικής Κίνησης, αναφέρθηκε στα ακόλουθα σημεία στην τοποθέτησή της.
 1.- Η Δημοτική Κίνηση "Πάμε Αλλιώς" θεωρεί ότι με αφορμή τις εργασίες ΜΕΤΡΟ το ζήτημα της διαμόρφωσης της Πλατείας Ελευθερίας, των πεζοδρομίων, των δρόμων , του κυκλοφοριακού, αλλά και των ελεύθερων χώρων είναι μείζονος σημασίας και αξίας για τη πόλη του Κορυδαλλού. Η κατασκευή του Σταθμού ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία Ελευθερίας αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για τη ζωή και την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης. Δίνει όμως και την ευκαιρία στη πόλη και στη κοινωνία μέσα από συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες να διαμορφώσουν το μέλλον που θέλουν για να ζουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία στους ελεύθερους, ανοιχτούς, δημόσιους χώρους που τους ανήκουν. Διαδικασίες που οφείλει η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει και να στηρίξει με στόχο τις ανάγκες και το κοινωνικό συμφέρον όλων των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Κορυδαλλό. 2.- Ανάγκες που επί σειρά ετών αγνοήθηκαν από τις τοπικές εξουσίες που διοίκησαν αυτή τη πόλη ,στηρίζοντας την υπέρμετρη διόγκωση των καταστημάτων (καφετέριες μπαρ) στην Πλατεία Ελευθερίας με μόνιμες – σταθερές κατασκευές πάνω σε δημόσιους χώρους και την συγκέντρωση ενός τεράστιου αριθμού πελατών από την ευρύτερη περιφέρεια και όχι μόνο, σε ένα σχετικά μικρό χώρο.
3.-Το ιστορικό κέντρο της πόλης μας μέσα στα χρόνια με την ανοχή και στήριξη των τοπικών εξουσιών άλλαξε φυσιογνωμία και από χώρος συνάντησης, περιπάτου, κοινωνικής επαφής και πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης μεταμορφώθηκε σε ένα χωρίς όρια και κανόνες υπερτοπικό κέντρο αναψυχής και νυχτερινής διασκέδασης. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να απέφερε κάποια έσοδα στο Δήμο, δεν μπορεί όμως κανείς να αμφισβητήσει ότι και ανασφάλιστη και μαύρη εργασία παρήγαγε για τους εργαζόμενους και αναπαρήγαγε το μοντέλο των πελατειακών σχέσεων. Επί πλέον περιόρισε στην πράξη τους ελεύθερους χώρους και τη δυνατότητα των κατοίκων της περιοχής να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες μέσα σε αυτούς, ανέπτυξε χωρίς όρια την ηχορύπανση, αλλοίωσε τα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της πόλης μας, επέβαλε τις σταθερές και μόνιμες κατασκευές επάνω σε κοινόχρηστους χώρους, θεοποιώντας μόνο το προσδοκώμενο κέρδος.
4.- Σήμερα οι εργασίες κατασκευής ΜΕΤΡΟ μας δίνουν τη μεγάλη δυνατότητα ν΄ αλλάξουμε τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης μας και τη λειτουργία της Πλατείας Ελευθερίας, αλλά και των άλλων μεγάλων πλατειών της πόλης ξεκινώντας από τη πολιτική θέση ότι οι πλατείες και τα πεζοδρόμια δεν είναι μόνο ανοιχτοί χώροι με τσιμέντο, πλάκες και λιγοστό πράσινο. Είναι χώροι επαφής και διακίνησης ιδεών και απόψεων, είναι διέξοδος από την καταπιεστική καθημερινότητα, είναι τόποι που οι άνθρωποι μπορούν να συναντήσουν τον πολιτισμό και την τέχνη.
5.-Η θέση αυτή δεν παραβλέπει και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες που μπορούν ν΄ αναπτυχθούν και να παράγουν πλούτο σύμφωνα όμως με τις ανάγκες των πολλών και της κοινωνίας και όχι σε βάρος τους. Άλλωστε οι εμπορικές δραστηριότητες στον Κορυδαλλό, σε αντίθεση με τους γειτονικούς δήμους, ήταν και εξακολουθούν να είναι, παρά την ζοφερή οικονομική κρίση, ένα από τα βασικότερα στοιχεία της φυσιογνωμίας της πόλης του Κορυδαλλού και πηγή βιοπορισμού, αλλά και οικονομικής άνεσης. Αυτές όμως οι δραστηριότητες δεν μπορούν να αναπτύσσονται σε βάρος των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι ζούν και αναπνέουν στο χώρο τους.
6.-Με βάση τα παραπάνω θα συμφωνήσουμε με την εισήγηση που προτείνει τα τρία μέτρα μπροστά από τα μαγαζιά ελεύθερα, χωρίς τραπεζοκαθίσματα, για τους πεζούς, και θα επιμείνουμε στο 1, 5 μ ελεύθερο από το κράσπεδο του δρόμου, αντί των 0,70 μ που προτείνει η εισήγηση.
Αναμένουμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για να εφαρμοστεί η απόφαση και επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε για το ζήτημα των σταθερών ή όχι κατασκευών (πέργκολες) , αφού πρώτα λάβουμε την εισήγηση και τα σχέδια.
18-4-2013                       
«Πάμε Αλλιώς»







.







Δεν υπάρχουν σχόλια: