Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Κυριακή 28 Μαΐου 2017

O κύκλος των σεμιναρίων Προφορικής Ιστορίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά. Από την ανάδυση στην ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης"

Πηγή εδώ 
Εικόνα του προσφυγικού συνοικισμού Αγίας Σωτήρας Πειραιά το 1929

Προσοχή: Λόγω ενός τεχνικού προβληματος τα σεμινάρια αλλάζουν χώρο και πραγματοποιούνται στον πολυχώρο Απόλλων (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια)

Αγαπητές φίλες και φίλοι, 
Την Τετάρτη 10 Μαΐου ξεκίνησε ο κύκλος των σεμιναρίων Προφορικής Ιστορίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά. Από την ανάδυση στην ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης" που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων- ΕΜΠ με την χρηματοδότηση της περιφερειας Αττικής. Συζητησαμε για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ιστορία του Πειραιά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα και τη διαπραγμάτευση του πειραιώτικού παρελθόντος με βάση τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της κάθε εποχής. Επιπλέον, έγινε μια πρώτη παρουσίαση των δράσεων και των στόχων του προγράμματος από τον επιστημονικό υπεύθυνο Νίκο Μπελαβίλα, τη συντονίστρια Ελένη Κυραμαργιού και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Άννα Λάμπρου και Μάνο Αυγερίδη, καθώς και μια πρώτη συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τα πρότζεκτ συλλογής υλικού και διεξαγωγής συνεντεύξεων που θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο των ομάδων προφορικής ιστορίας. Ομάδες οι οποίες θα δημιουργηθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων. Ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εστίαση της έρευνας σε πολλές προσφυγικές γειτονιές της πόλης όπως το Τουρκολίμανο, η Παλαιά Κοκκινιά, η Καλλίπολη κ.ά. Στις επόμενες συναντήσεις θα χαρούμε να δούμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές και ιδέες για τη συνέχεια.
Το νέο πρόγραμμα των σεμιναρίων διαμορφώνεται ως εξής:
Τετάρτη 24 Μαϊου, 18.00
Δήμητρα Λαμπροπούλου (Λέκτορας ΕΚΠΑ): Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία
Τετάρτη 31 Μαϊου, 18.00
Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός ΙΙΕ/ΕΙΕ): Από θύματα πρωταγωνιστές: προσφυγική εγκατάσταση και εργασία στις γειτονιές του Πειραιά, 1922-1930
Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ): Γεωγραφία της προσφυγικής εγκατάστασης
Πληροφορίες
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
20172737595 - kyramargiou@eie.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: