Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Τετάρτη 31 Μαϊου 2017, 18.00 στον Πολυχώρο Απόλλων -Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια "Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά. Από την ανάδυση στην ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης"

Στη συνημμένη φωτογραφία ο συνοικισμός παραπηγμάτων του Τουρκολίμανου από δημοσίευση του 1930 στο National Geographic Magazine.

Τετάρτη 31 Μαϊου 2017, 18.00 στον Πολυχώρο Απόλλων -Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια 
"Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά. Από την ανάδυση στην ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης"
• Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός ΙΙΕ/ΕΙΕ): Από θύματα πρωταγωνιστές: προσφυγική εγκατάσταση και εργασία στις γειτονιές του Πειραιά, 1922-1930
• Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ): Γεωγραφία της προσφυγικής εγκατάστασης
Παρεμβαίνουν οι πειραιώτες δημοσιογράφοι Νότης Ανανιάδης και
 Σταύρος Μαλαγκονιάρης. 
Αγαπητές φίλες και φίλοι, 
Την Τετάρτη 31 Μαΐου ολοκληρώνεται ο κύκλος των σεμιναρίων Προφορικής Ιστορίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά. Από την ανάδυση στην ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης" που συνδιοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων- ΕΜΠ με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Ως τώρα, συζητήσαμε για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην ιστορία του Πειραιά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα και τη διαπραγμάτευση του πειραιώτικού παρελθόντος με βάση τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της κάθε εποχής. Ακούσαμε τη Δήμητρα Λαμπροπούλου για την μεθοδολογία και το αντικείμενο της Προφορικής Ιστορίας. Ενημερωθήκαμε με μια πρώτη παρουσίαση των δράσεων και των στόχων του προγράμματος από τον επιστημονικό υπεύθυνο Νίκο Μπελαβίλα, τη συντονίστρια Ελένη Κυραμαργιού και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Άννα Λάμπρου και Μάνο Αυγερίδη. Συζητήσαμε με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες για τα πρότζεκτ συλλογής υλικού και διεξαγωγής συνεντεύξεων που θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο των ομάδων προφορικής ιστορίας. Ομάδες οι οποίες θα δημιουργηθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων. Ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εστίαση της έρευνας σε πολλές προσφυγικές γειτονιές της πόλης όπως το Τουρκολίμανο, η Παλαιά Κοκκινιά, η Καλλίπολη κ.ά. Στην εκδήλωση της Τετάρτης θα συζητήσουμε λεπτομέρειες για την τοπική ιστορία του Πειραιά. Σε αυτό τον διάλογο θα συμμετέχουν δύο έμπειροι πειραιώτες δημοσιογράφοι, ο Νότης Ανανιάδης και ο Σταύρος Μαλαγκονιάρης, ερευνητές και οι δύο "μικρών" άγνωστων ιστοριών της πόλης. H επόμενη φάση, μετά το τελευταίο σεμινάριο, είναι η δουλειά με τις ομάδες προφορικής ιστορίας και τη συλλογή ιστορικού υλικού στις γειτονιές. Θα χαρούμε να συναντηθούμε, να δούμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές και ιδέες για τη συνέχεια και να το οργανώσουμε.
Στη συνημμένη φωτογραφία ο συνοικισμός παραπηγμάτων του Τουρκολίμανου από δημοσίευση του 1930 στο National Geographic Magazine.

Πληροφορίες
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
20172737595 - kyramargiou@eie.gr
http://prosfigikospireas.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: