Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα : 6944509625,210-4964500,210-4949070

email: pamealliws@yahoo.gr

FACEBOOK LINK






Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Σε τραγική κατάσταση το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ "Πάμε Αλλιώς"
ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΙΩΤΕΣ/ΣΣΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας εκπέμπει SOS. Οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και σε υποδομές, έχουν σαν αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες οι οποίες διαρκώς πολλαπλασιάζονται.
Αναλυτικά τα προβλήματα του Γ.Ν. Νίκαιας, έχουν ως εξής:
• Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου φτάνουν τα 292 άτομα. Μάλιστα, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία για προσλήψεις 28 νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η πρόσληψή τους λόγω μη έγκρισης των κονδυλίων από το Υπ. Οικονομικών. Την ίδια στιγμή αδικαιολόγητα καθυστερεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ (αναπλήρωση) για την κάλυψη άλλων 37 θέσεων.
• Από τα 12 χειρουργεία αυτή την στιγμή λόγω της έλλειψης προσωπικού λειτουργούν μόνο τα 5 ενώ η αναμονή στη λίστα χειρουργείου φτάνει τους 3 μήνες.
• Το κέντρο αιμοδοσίας που εξυπηρετεί πάνω 10 νοσοκομεία και ολόκληρο το Ωνάσειο έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές ωραρίου.
• Ο στεφανιογραφος του Νοσοκομείου έχει παρουσιάσει ανεπανόρθωτη βλάβη λόγω παλαιότητας.
• Το καινούργιο κτίριο του ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), αν και παραδόθηκε από τον Ιούνιο του 2004, παραμένει κλειστό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την μη επάρκεια σε προσωπικό Τα δε εγκατεστημένα εδώ και καιρό μηχανήματα παραμένουν σε αχρηστία.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Oι κρατούμενοι κέρδισαν την κοινωνία, έστειλαν μήνυμα ότι ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν γίνεται.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δελτίο Τύπου
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ήταν μια συγκλονιστική μάχη. Ήταν ένας αγώνας μέσα και έξω από τις φυλακές. Ήταν ένα μάθημα αγώνα και αξιοπρέπειας. Χιλιάδες άνθρωποι μέσα στις φυλακές όρθωσαν το ανάστημά τους και διεκδίκησαν τα αυτονόητα: σεβασμό, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εξανθρωπισμό ενός συστήματος που βασίζεται στη βία, το φόβο, την καταστολή. Και οι κρατούμενοι κέρδισαν την κοινωνία, έστειλαν μήνυμα ότι ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν γίνεται.

Δώσαμε όλοι και όλες μαζί μια μεγάλη μάχη. Οι κρατούμενοι\ες, το κίνημα αλληλεγγύης, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Ήταν ένας όμορφος αγώνας. Και αυτός ο αγώνας δημιούργησε ρωγμές. Τα ψηλά τους τείχη, τα συρματοπλέγματα, οι βαρειές σιδερένιες πόρτες, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις φωνές των χωρίς φωνή, δεν μπόρεσαν να φυλακίσουν την οργή και την απελπισία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτω από την πίεση του κινήματος, αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις. Ωστόσο, οι κρατούμενοι/ες δεν σταματούν. Το κίνημα αλληλεγγύης δεν σταματά. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια συνέπεια, με την ίδια αποφασιστικότητα, με τον ίδιο ενθουσιασμό. Όπως τότε, που η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, έκανε τα πρώτα της βήματα. Για να μην υπάρξουν ποτέ 15χρονοι Ματιέα που να χάνουν τη ζωή τους μέσα στην «τρέλα» και την βαρβαρότητα της φυλακής.

Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Οι ανθρωποφύλακες δεν μπορούν, πλέον, να δρουν ανενόχλητοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να πάψει να βασιλεύει η αδικία μέσα στις φυλακές. Θα συνεχίσουμε μέχρι και ο τελευταίος κρατούμενος να έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματά του. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταργηθούν ολοκληρωτικά τα 4/5, μέχρι οι άδειες να είναι μια πραγματικότητα, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταργηθεί το αίσχος των φυλακών ανηλίκων, μέχρι οι δικαστές να σταματήσουν να μοιράζουν χρόνια σαν στραγάλια. Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε για μια κοινωνία που οι φυλακές θα είναι ένα μακρινό και σκοτεινό παρελθόν.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων χαιρετίζει τους χιλιάδες αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, τα αδέλφια μας μέσα στις φυλακές, όλες τις κινήσεις και ομάδες που μέσα από διαφορετικούς δρόμους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των κρατουμένων, τις οικογένειες και τους συγγενείς τους, οι οποίοι βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις συνεχείς διακρίσεις.

Μόνο αυτή την υπόσχεση δίνουμε. Θα συνεχίσουμε γιατί το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ΄ όλα τα κελιά.

Για περισσότερες πληροφορίες Αννίτα Μιχαηλίδου 6946391657, Πάνος Λάμπρου 6944 361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Αύριο Τρίτη στις 6 μμ από Πλατεία Ελευθερίας Κορυδαλλού προς τις φυλακές η διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων.

Εκκωφαντική η σιωπή του Δήμου Κορυδαλλού και του Δημάρχου,ενώ οι κραυγές αγωνίας των κρατουμένων γιά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ακούγονται στην πόρτα του.

Το Πάμε Αλλιώς συμμετέχει στην αυριανή διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων στις 6μμ από την Πλατεία Ελευθερίας προς τις φυλακές Κορυδαλλού,εκφράζει την συμπαράστασή του στα αιτήματα των κρατουμένων και καλεί τον Δήμο Κορυδαλλού και τον Δήμαρχο ν΄αρθεί στο ύψος των περιστάσεων,να δηλώσει έμπρακτα την συμπαράστασή του στα αιτήματα των κρατουμένων και να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων της πόλης.

"Το μελάνι φωνάζει. Η 17η Νοέμβρη στη λογοτεχνία"



Χθές,η Κυριακάτικη Αυγή δημοσίευσε στα Ενθέματα ένα δισέλιδο αφιέρωμα με ποιήματα και πεζά γιά το Πολυτεχνείο με βασικό βοήθημα τον τόμο "Το μελάνι φωνάζει.Η 17η Νοέμβρη στη λογοτεχνία",εισαγωγή και ανθολόγηση Ηλίας Γκρης,Μεταίχμιο,Αθήνα 2003.
Απ΄αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα επιλέγουμε όσα γράφτηκαν κοντά στα γεγονότα,γιατί γιά μας τα τριαπέντε χρόνια από τότε είναι σχεδόν ολόκληρη η ζωή μας ...και είναι πολύ λίγα γιά να πάρουμε σύνταξη...



Φοβάμαι
Φοβάμαι
τους ανθρώπους που εφτά χρόνια
έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
και μια ωραία πρωία -μεσούντος κάποιου Ιουλίου-
βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας
"Δώστε τη χούντα στο λαό".
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που σου 'κλείναν την πόρτα
μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια
και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο
να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που γέμιζαν τις ταβέρνες
και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια
κάθε βράδυ
και τώρα τα ξανασπάζουν
όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη
και έχουν και "απόψεις".
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν
και τώρα σε λοιδορούν
γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.
Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.
Φέτος φοβήθηκα ακόμη περισσότερο.

Μανόλης ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ



Ο έφηβος των Αθηνών

Είμαι ο Διομήδης -- ο έφηβος των Αθηνών
που έθαψα με της καρδιάς μου το αίμα
την τρανή κραυγή της λευτεριάς
τραγουδώντας την και αποχαιρετώντας.
Γιάννης ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ
(επίγραμμα στον Διομήδη Κομνηνό)


Δοκίμιο '73-'74

Τα πρώτα σπέρματα του πανικού σκορπίστηκαν εντάξει στην οδό Στουρνάρα αριστερότερα Αχαρνών. Δικά μας πρόσωπα Α-14 και Β-22 πρωτοστατούν. Κατέρχονται πολλοί σε χωριστές ομάδες - καταγράψατε. Και τώρα προσοχή στη ρυθμική κλιμάκωση προϊόντος ώστε. Καλώδια και πομποί σε θέσεις ασφαλείς να διαχωρίζονται οι φωνές. Τομείς προτεραιότητος τομείς εμπιστοσύνης. Τα περισκόπια να εισχωρήσουνε στο μέσα κύκλωμα αθορύβως. Ένταση στα συνθήματα κυρίως μετά τις τέσσερες το απόγευμα. Κανόνας. Στην επιφάνεια τίποτε να μην πυρακτωθεί. Γρήγορος χειρισμός των οπτικών μηχανημάτων. Και σταθερότητα και ψυχραιμία. Το νούμερο 334 να φύγει απ' τον εξώστη 7 να πάει απέναντι στο 3 αριστερό παράθυρο. Όλα τα πρόσωπα στο μισοσκόταδο τονίζω μισισκόταδο. Συντονισμός σε κάθε κίνηση. Δράση κι αντίδραση και προπαντός επικρουστήρες. Σωστό σημάδι και όχι στο μηδέν. Να φαγωθεί με κάθε τρόπο εκείνο το έψιλο + κάππα ευκίνητο κι ανήσυχο. Ν' ανατραπεί με γρήγορους φορείς το Ιώτα και το Ψι. Συμπλέξατε κι αποσυμπλέξατε. Η νύχτα αυτή να γίνει αφετηρία - πραγματικότητα των άλλων πραγματικοτήτων ώστε.
Τάκης ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
(αποσπάσματα την ενότητα "Δοκίμιο '73-'74" του έργου Το Χρονικό, Κέδρος, Αθήνα 1975)

Νοέμβρης του '77
Στη Β.Μ.

Φυσάει ακόμη στα στενά περάσματα
δεν είναι άνεμος αυτό
ένα ρίγος
σέρνεται σύρριζα στον τοίχο
με τις ξεφτισμένες αφίσες
τα λαβωμένα συνθήματα
ένα ρίγος
αναδεύει χάρτινους σωρούς
στις κόχες των πεζοδρομίων.

Δεν θα ταχύνω το βήμα
δεν θ' αποτρέψω το βλέμμα~
με άλλα λόγια
δεν πρόκειται ν' αλλάξω δρομολόγιο.

Αμαλία ΤΣΑΚΝΙΑ
(πό τη συλλογή Αφύλακτη διάβαση, Κέδρος, Αθήνα1978)

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δελτίο Τύπου
Δήλωση για τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008
Μελετήσαμε τα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι μέτρα εξαιρετικά ανεπαρκή και δειλά που δεν ανταποκρίνονται στα στοιχειώδη αιτήματα των κρατουμένων.
Βέβαια, το ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν καθημερινά, ανακαλύπτει μία ακόμα δυνατότητα παραχώρησης αποδεικνύει ότι ο αγώνας των κρατουμένων έχει αποτελέσματα.
Για να έχει, όμως, το αποτέλεσμα που θέλουν οι απεργοί πείνας και όλο το κίνημα αλληλεγγύης, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ενότητα.
Θεωρούμε ότι η κατάργηση των 4/5 στις ποινές για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά πρέπει να γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει αυτή η απαράδεκτη διάκριση σε βάρος των χιλιάδων τοξικοεξαρτημένων που είναι στις φυλακές.
Επίσης, πιστεύουμε ότι η προφυλάκιση πρέπει να μειωθεί στους 12 μήνες για όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα, ότι τα πειθαρχικά δεν πρέπει να αθροίζονται και να παραγραφούν τώρα χωρίς εξαιρέσεις.
Τέλος, θεωρούμε ότι όσοι εκτίουν ποινές μέχρι πέντε χρόνια πρέπει να αποφυλακιστούν χωρίς όρους και χωρίς εξαγορά ενώ τα μέτρα μείωσης της ποινής πρέπει να επεκταθούν αναλογικά σε όλες τις κατηγορίες.
Επιμένουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να συναντηθεί αμέσως με την Επιτροπή Κρατουμένων, γιατί οι κρατούμενοι είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την πορεία του αγώνα τους.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Η Πρωτοβουλία γιά τα Δικαιώματα των Κρατουμένων , στο πλαίσιο της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης για τις Φυλακές, καλεί διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Για περισσότερες πληροφορίες Αννίτα Μιχαηλίδου 6946391657, Πάνος Λάμπρου 6944 361139, Ιωάννα Δρόσου 6936514299

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

3.311 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «Πάμε Αλλιώς» εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στα αιτήματα των κρατουμένων και καλεί με την ανακοίνωσή της στις 7-11-2008
Τους Κορυδαλλιώτες/σσες να αφουγκραστούν τις κραυγές διαμαρτυρίας των κρατουμένων και να εκφράσουν την στήριξη και την αλληλεγύη τους στα αιτήματά τους.
• Τον Δήμο Κορυδαλλού και τον Δήμαρχο ν΄αρθεί στο ύψος των περιστάσεων,να δηλώσει έμπρακτα την συμπαράστασή του στα αιτήματα των κρατουμένων και να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων της πόλης,γιά όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν.

Δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας γιά τα δικαιώματα των κρατουμένων γιά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εντυπωσιακών κινητοποιήσεων των κρατουμένων στις φυλακές και
Υπενθυμίζουμε επίσης την σημερινή συναυλία στις 7μμ στα Προπύλαια με την εθελοντική συμμετοχική πολλών γνωστών καλλιτεχνών συνεχίζεται και την συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του αγώνα των κρατουμένων.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δελτίο Τύπου 10/11/08
Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, όλα με αριθμούς πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί επίσημα στις γραμματείες των φυλακών, ανεβάζουν τον αριθμό των κρατουμένων απεργών πείνας στους 3.311, ενώ από σήμερα Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν και εκατοντάδες άλλοι. Ταυτόχρονα με την απεργία πείνας συνεχίζεται αδιάλειπτα από χιλιάδες κρατούμενους η αποχή συσσιτίου.
Στην εντυπωσιακή κινητοποίηση των “κολασμένων” συμμετέχουν και 17 κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων που έχουν ράψει το στόμα τους (!).
Μαζική είναι επίσης, και η συμμετοχή των έγκλειστων παιδιών από τις φυλακές ανηλίκων. Πέρα όμως από τα στοιχεία για το συγκλονιστικό αγώνα των κρατουμένων, στα γραφεία μας φτάνουν και συνεχείς καταγγελίες για την απαράδεκτη στάση πολλών σωφρονιστικών υπαλλήλων που εκφράζεται με απειλές και απόπειρες τρομοκράτησης των κρατουμένων, αλλά και καταγγελίες για περιφορά ταψιών με φαγητά με προκλητικό τρόπο δίπλα από τους απεργούς πείνας, συμπεριφορά που συνιστά βασανιστήριο. Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει τώρα προκειμένου να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι εκβιασμοί, θυμίζοντάς του ότι οι απεργοί πείνας προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες. Τον καλούμε, ακόμη, να προβεί άμεσα σε ικανοποίηση των αιτημάτων των κρατουμένων, που και δίκαια είναι και εφικτά.
Υπενθυμίζουμε ότι η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων πραγματοποιεί τη Δευτέρα 10/11 στις 7..00 μ.μ. Συναυλία στα Προπύλαια με την εθελοντική συμμετοχική πολλών γνωστών καλλιτεχνών.
Υπενθυμίζουμε, επίσης ότι συνεχίζεται και η συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του αγώνα των κρατουμένων.


Σας επισυνάπτουμε το κείμενο των υπογραφών για τη στήριξη του αγώνα των κρατουμένων. Λόγω του επείγοντος της κατάστασης, παρακαλούμε οι υπογραφές να αποστέλλονται όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Όλγα Μπαλαούρα 6977348963
Ρόζα Κοβάνη 6976352515
Αννίτα Μιχαηλίδου 6946391657
e mail: kratoumenoi@yahoo.gr

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Με μια πρωτοφανή σε μαζικότητα απεργία πείνας οι κρατούμενοι δίνουν αγώνα ζωής και αξιοπρέπειας ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Η υπομονή τους έχει πια εξαντληθεί. Η οργή τους δεν μπορεί να φυλακιστεί. Οι φωνές τους ενώνονται σε μια κραυγή που περνά τα τείχη της φυλακής.

Ενώνουμε τη δική μας φωνή με αυτή των έγκλειστων συμπολιτών μας και ζητάμε την άμεση λύση των δίκαιων αιτημάτων τους.


ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ:

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Αλληλεγγύη και Συμπαράσταση στα αιτήματα των κρατουμένων

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

«Πάμε Αλλιώς»

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας από το συσσίτιο θέτουν με το πιό δραματικό τρόπο «στον έξω κόσμο» το ζήτημα των απαράδεκτων και πολλές φορές απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης. Υπεράριθμοι σε κελιά που δεν τηρούνται μέτρα υγιεινής,κακομεταχείριση,στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται,πλημμελείς συνθήκες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας,εκδίκηση και τυφλή βία,διακίνηση ναρκωτικών,χορήγηση αδειών με αδιαφανή και μεροληπτικά κριτήρια,κατάχρηση της προφυλάκισης,είναι μερικά από τα προβλήματα, που ακόμη και η πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής γιά την πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (20-12-2006) επιβεβαιώνει.
Σε όλα αυτά,που συμβαίνουν δίπλα μας, η πόλη του Κορυδαλλού,όπως και οποιαδήποτε πόλη στα όρια της οποίας λειτουργούν φυλακές, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη.
Η Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς»,ενώνει τις δυνάμεις και τις φωνές της με το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους και καλεί
Τους Κορυδαλλιώτες/σσες να αφουγκραστούν τις κραυγές διαμαρτυρίας των κρατουμένων και να εκφράσουν την στήριξη και την αλληλεγύη τους στα αιτήματά τους.
Τον Δήμο Κορυδαλλού και τον Δήμαρχο ν΄αρθεί στο ύψος των περιστάσεων,να δηλώσει έμπρακτα την συμπαράστασή του στα αιτήματα των κρατουμένων και να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων της πόλης,γιά όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Συναυλία αλληλεγγύης




ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Δελτίο Τύπου
www.keli.gr

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Οι κρατούμενοι σε 21 φυλακές όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου αποχή συσσιτίου και πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία πείνας μέσα στις επόμενες ημέρες, διεκδικώντας εφαρμογή και βελτίωση του σωφρονιστικού κώδικα και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Υψώνοντας τη φωνή τους για πρώτη φορά με τόσο μαζικό, συγκροτημένο και αποφασιστικό τρόπο, δεν απευθύνονται μόνο στην ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης αλλά και σε όλη την κοινωνία. Οφείλουμε να τους ακούσουμε και να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων οργανώνει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια με τους Γιάννη Αγγελάκα, Φοίβο Δεληβοριά, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Παύλο Παυλίδη and the b-movies, Ζορζ Πιλαλί, Μανώλη Φάμελο, Ελελεύ, Locomondo (unplugged), Μagic de Spell, Ρόδες και Flaco.
Από σήμερα Πέμπτη θα λειτουργεί στα Προπύλαια κέντρο ενημέρωσης για τον αγώνα των κρατουμένων, καθημερινά από τις 12 έως τις 8 μ.μ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944361139 Πάνος Λάμπρου, 6936514299 Ιωάννα Δρόσου

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Καθρέπτης σου είμαι
κοινωνία και σου μοιάζω...


ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η σιωπή αρχίζει να σπάει. Το μπετό της φυλακής έχει αποκτήσει ρωγμές. Οι κραυγές δεν κρύβονται. Τα κελιά δεν μπορούν να φυλακίσουν την οργή. Η κοινωνία ακούει, βλέπει... Οι ανθρωποφύλακες, ότι και αν κάνουν, δεν μπορούν να σταματήσουν την αλληλεγγύη. Είκοσι άνθρωποι, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί, πρώην κρατούμενοι, αλλά και δύο νέα παιδιά, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους κρατούμενους και τις κρατούμενες, που τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, θα αρχίσουν αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας.

"Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων στα νοσοκομεία να γίνονται με ασθενοφόρα και όχι με υπηρεσιακά τζιπ και δεμένοι πισθάγκωνα".
Ένα από τα αιτήματα που οι κρατούμενοι όλων των φυλακών της χώρας απευθύνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης. Τραγικό μες στην απλότητά του, συμπυκνώνει τη βαρβαρότητα και τον παραλογισμό του "σωφρονιστικού" συστήματός μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίλυση της μεγάλης πλειονότητας των αιτημάτων των φυλακισμένων απαιτεί κατά κύριο λόγο πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση και κυρίως ανθρωπιά χρειάζονται για να γίνεται σεβαστός ο Σωφρονιστικός Κώδικας, για να μη μένουν στη φυλακή τοξικοεξαρτημένοι, ψυχικά πάσχοντες και ανίατα ασθενείς, για να μη φυλακίζονται για ψύλλου πήδημα χιλιάδες μετανάστες, για να σταματήσει το αίσχος των εκδικητικών πειθαρχικών και μεταγωγών, ο εκβιασμός της καθυστέρησης της αποφυλάκισης με αναστολή.
Μόνο πολιτική βούληση και ανθρωπιά χρειάζονται, που όμως απουσιάζουν. Γι' αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης το μόνο που κάνει είναι να φτιάχνει νέες φυλακές. Γι' αυτό όλες οι εξαγγελίες για βελτίωση των συνθηκών κράτησης ξεχνιούνται όταν οι κολασμένοι των φυλακών κυνηγημένοι από τα ΜΑΤ εγκαταλείπουν τις ταράτσες και κλειδώνονται στα κελιά τους. Γι' αυτό ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, εξακολουθεί να αγνοεί τους κρατούμενους και τα αιτήματά τους.
Μα εδώ ο κόσμος καίγεται, η οικονομική κρίση απειλεί τα πάντα και τους πάντες, είναι ώρα για τέτοια, θα αναρωτηθούν πολλοί - όχι απαραίτητα κακόπιστοι. Επιτρέψτε μας: Μπορεί ο κόσμος να καίγεται, αλλά κάποιοι είναι κυριολεκτικά καμένοι. Στοιβαγμένοι σε αποθήκες ψυχών, εγκαταλειμμένοι και απαξιωμένοι, προϊόντα μιας μεγαλύτερης και χειρότερης κρίσης, της κοινωνικής και ηθικής κρίσης της εποχής μας, αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο της διάχυτης βίας των καιρών μας, της βίας στους δρόμους, στα σπίτια, στα κέντρα διασκέδασης, στις πλατείες, στην έγχρωμη TV και στην ασπρόμαυρη ζωή μας. Επιτρέψτε μας: Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός των φυλακών, δεν προστατεύεται η κοινωνία, αλλά, αντίθετα, ασθενεί σοβαρά. Και όταν ταλαιπωρούνται, εξευτελίζονται και βασανίζονται οι φυλακισμένοι, τότε η "αντεγκληματική" πολιτική του κράτους αποδεικνύεται διπλά εγκληματική: Αφενός απογοητεύει και εξαγριώνει τους κρατούμενους και, αφετέρου, αποηθικοποιεί και όλους εμάς τους "κανονικούς", κάνοντάς μας να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα.
Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των έγκλειστων συμπολιτών μας και κάθε ανθρώπου ή συλλογικότητας που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αξιοπρέπεια είναι κοινό και αδιαπραγμάτευτο αγαθό, σαν τον αέρα και το νερό, και χωρίς αυταπάτες ότι η φυλακή μπορεί να γίνει ανθρώπινη και οι άρχοντες να αποκτήσουν ανθρωπιά, δηλώνουμε το αυτονόητο: Οι φυλακισμένοι τιμωρούνται με τη στέρηση του μεγαλύτερου αγαθού μετά τη ζωή, της ελευθερίας. Δεν αρκεί αυτό; Πρέπει να τους διαλύσουν τη ζωή, να τους τσαλαπατήσουν την ψυχή, να τους ρημάξουν της ανθρωπιά τους;

Ποιοι - ποιες υπογράφουν

Βαλαβάνη Νάντια συγγραφέας, Βογιατζή Σοφία εκπαιδευτικός, Γαβρόγλου Κώστας, πανεπιστημιακός, Γιαννόπουλος Νίκος, διορθωτής - επιμελητής κειμένων, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δημητρόπουλος Γιάννης πρώην κρατούμενος, Δούκα Μάρω συγγραφέας, Δρόσου Ιωάννα κοινωνιολόγος, Καρυστιάνη Ιωάννα συγγραφέας, Κούρτοβικ Γιάννα δικηγόρος, Κουκουτσάκη Αφροδίτη πανεπιστημιακός, Κούλογλου Στέλιος, δημοσιογράφος, Κρητικού Αφροδίτη μαθήτρια, Κριωνάς Έκτορας μαθητής, Λάμπρου Πάνος δημοσιογράφος - Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Μανιός Νίκος γιατρός, Πούτου Κατερίνα κοινωνική λειτουργός, Ρήγος Άλκης πανεπιστημιακός, Ρούσος Χρήστος πρώην κρατούμενος, Σπαθής Μάκης, αντιπρύτανης ΕΜΠ, Χριστοδουλοπούλου Τασία, δικηγόρος.
Πηγή εφημερίδα Εποχή 26-10-2008

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Λατομεία–Αιγάλεω-αυθαίρετα





Βράχο –βράχο τον καϋμό μου
τον μετράω και πονώ κι είναι το παράπονό μου
πότε Δέντρο θα σε… δώ;

Ο Κορυδαλλός είχε την τύχη να αναπτυχθεί μεταπολεμικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω,γύρω από τέσσερεις μεγάλες κεντρικές πλατείες και πολλές άλλες μικρότερες. Όμως η τύχη αυτή δεν τον βοήθησε και πολύ.Βουνό και πλατείες μπορεί να του έδωσαν καλή φήμη και αυξημένη ζήτηση γιά κατοικία.Έφεραν όμως με την σειρά τους, από τη μιά, συνεχή κύματα εκκρηκτικής ανοικοδόμησης και από την άλλη, εκτεταμένη και χωρίς όρια εκμετάλλευση του βουνού με τα Λατομεία και την αυθαίρετη δόμηση.Μετά και από την μεγάλη οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού,οι τεράστιες ποσότητες τσιμέντου που δέχτηκε ο Κορυδαλλός και θα συνεχίσει απ΄ό,τι φαίνεται να δέχεται από την εκκρηκτική ανοικοδόμηση των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την ολοφάνερη έλλειψη πρασίνου, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Γι΄αυτό λέμε
Ναι στα Αθλητικά Έργα με πράσινο γιά μαζικό Αθλητισμό.Όχι γιά τις ΠΑΕ
Απαιτούμε δημόσιο εξαντλητικό διάλογο γιά την τύχη των 115 στρεμμάτων των
λατομείων και των εκτός σχεδίου πόλεως χέρσων περιοχών του Κορυδαλλού.
Απαιτούμε να μάθουμε με λεπτομέρειες πόσα μέτρα θα καλύψουν τα αθλητικά
έργα.Πόση γή θα καλύψει το μπετόν,οι «σκληρές» επιφάνειες γιά δρόμους και
η πλακόστρωση γιά πεζοδρόμια.

Γιατί
Δεν θέλουμε τα 115 στρέμματα να γίνουν σαν το Σελεπίτσαρι,τα Τουρκοβούνια και τη Φαληρική Ακτή,όπου οι υποσχέσεις γιά πράσινο ήταν μόνο λόγια και το μόνο που έμεινε ήταν το μπετόν.
Δεν θέλουμε τα 115 στρέμματα να γίνουν σαν τον Ελαιώνα ,όπου θα γίνει μιά μικρή πόλη, με το 13% της έκτασης μόνο γιά πράσινο.

ANOIXTH ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Η πρώτη συνάντηση ενεργών πολιτών για το Όρος Αιγάλεω.




Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενεργών πολιτών, δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων για το Όρος Αιγάλεω.
Την Πέμπτη,30-10-2008 και ώρα 8.30 μμ,μετά από πρόσκληση της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης «Πάμε Αλλιώς», συναντήθηκαν στον Κορυδαλλό ενεργοί πολίτες και εκπρόσωποι Δημοτικών Κινήσεων και συλλογικοτήτων από τις γειτονιές του Πειραιά και της Αγίας Βαρβάρας γιά να συζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν όλες εκείνες τις αναγκαίες δράσεις και πρωτοβουλίες,που με την διαδικασία του κατεπείγοντος πρέπει να πάρουν προκειμένου να σταματήσει το οικολογικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στο Όρος Αιγάλεω.
Στην συνάντηση αυτή εκτός από τους ενεργούς πολίτες,τα μέλη,τους φίλους και την επικεφαλής της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», Καίτη Κυλάκου, συμμετείχαν ο Γιώργος Τζαφέρης,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Νικαίας «Μιά πόλη γιά όλους»,η Χρυσούλα Μανίκου, μέλος της Νομαρχιακής Κίνησης Πειραιά «Ενεργοί Πολίτες»,οι Προκόπης Φωτεινόπουλος Γιώργος Αρβανίτης και Παναγιώτης Τουρλάκης από την νεοσύστατη Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Δεκαεξάχρονη Πόλη»,ο Λουκάς Τζαννής,επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου «Καλημέρα Κερατσίνι, ο Βασίλης Καλαμβόκας και ο Δημήτρης Βεντούρης από το Blog της Προοδευτικής «Βυσσινί» και οι Νίκος Γουρλάς και ο Γιάννης Ντουντουλάκης από την Αγωνιστική κίνηση <<Αντιθέσεις>> Δημοτική Κίνηση Αγίας Βαρβάρας.
Μέσα από την συζήτηση προέκυψε ότι η γενικόλογη και η επί πολλά χρόνια εξαγγελλόμενη, αλλά μη πραγματοποιούμενη, αναδάσωση και προστασία του Όρους Αιγάλεω,οδήγησε στην μη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του και τη σταδιακή παράδοσή του σε δραστηριότητες με κριτήριο το κέρδος.Ο πλούσιος προβληματισμός, οι ιδέες και οι προτάσεις που κατατέθηκαν επιβεβαιώνουν με τον πιό σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη γιά την δημιουργία μιάς υπερτοπικής και ανοιχτής συλλογικότητας στις γειτονιές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας από ενεργούς πολίτες, δημοτικές κινήσεις, συλλόγους, έντυπα και φορείς που θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην συντελούμενη εδώ και χρόνια καταστροφή του οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω.
Οι ενεργοί πολίτες και οι εκπρόσωποι των δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων δεσμεύθηκαν ότι πρέπει άμεσα αφ΄ενός να προχωρήσουν στην διεύρυνση των συμμετοχών και από άλλες συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και αφ΄ετέρου να συνταχθεί ένα σχέδιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, που αφού συζητηθεί και συμφωνηθεί σε επόμενη διευρυμένη συνάντηση, να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν όλες οι επιβαλλόμενες και αναγκαίες αντιστάσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες γιά το Όρος Αιγάλεω.


Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς»